Irak'tan Türkiye'ye yeni petrol hattı

Irak'tan Türkiye'ye yeni petrol hattı

Irak Kerkük-Ceyhan hattının hasarlı bölümünün yerine geçecek yeni bir boru hattının inşası için ihale açtı.

A+A-

Irak, Kerkük petrollerini Türkiye'ye taşıyacak yeni bir boru hattının inşası için ihale açtı. İhaleye başvuru için son tarih 24 Ocak olarak belirlendi.

Reuters haber ajansının haberine göre yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edilecek yeni hat Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattının Irak içindeki eski ve hasarlı bölümünün yerine geçecek. Hat Kerkük yakınlarındaki petrol sahalarından başlayacak ve Türkiye sınırına yakın olan Fiş-habur'da sona erecek.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Jihad, dün yaptığı açıklamada, 350 kilometre uzunluktaki boru hattının günde 1 milyon varilden fazla ham petrol sevk kapasitesine sahip olacağını söyledi. 

İhaleye tek başlarına veya konsorsiyum olarak katılacak şirketlerin ayrıca bir doğalgaz boru hattı, pompalama istasyonları ve ham petrol depolama tesisleri inşa etmesi gerekecek.

Jihad'ın verdiği bilgiye göre projenin maliyeti ihaleyi alan şirket tarafından karşılanacak, şirket boru hattını belirli bir süre işleterek gelir sağlayacak.

Kerkük petrollerinin ihracatı, Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük'ün yönetimini Kürt Bölgesel Yönetimi'nden geri almasından bu yana yapılmıyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.