İran, ABD gemilerine füze fırlattı

İran, ABD gemilerine füze fırlattı

İran Devrim Muhafızları, Körfez'deki ABD savaş gemileri yakınlarına füze fırlattı

A+A-

ABD ordusundan bir sözcü, İran Devrim Muhafızları'nın Cumartesi günü ABD uçak gemisi Harry S. Truman ve diğer ABD savaş gemilerinin yakındaki bir noktaya Körfez'e girerken füze attığını ve konuyla ilgili olarak bu "oldukça kışkırtıcı" hareketten çok kısa bir süre önce bilgilendirme yapıldığını söyledi.

NBC News tarafından ismi belirtilmeyen ABD ordusu yetkililerine dayandırılan bilgilere göre Devrim Muhafızları'nın gerçek mühimmat ile yaptıkları tatbikatta Truman'ın bir füzenin 1,500 metre kadar yakınından geçtiğini söyledi.

Kanal, "Füzeler Truman veya diğer gemilere değil, yakınlarına atılmıştı" dedi.

ABD Merkez Kuvvetler sözcüsü Kyle Raines, bazı Devrim Muhafızları gemilerinin, füzeleri savaş gemileri ve yakından geçen ticari gemilerin yakınlarına fırlattığını söyleyerek, bu füzelerin fırlatılacağına dair uyarıları "yalnızca 23 dakika önce" yaptığını belirtti.

Raines e-mail üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu hareketler oldukça kışkırtıcı, güvenliği tehdit edici ve profesyonellik dışı; ayrıca İran'ın uluslararası ticaret için çok önemli bir geçişin güvenliğine gösterdiği önem konusunda soru işaretleri oluşturuyor" dedi.

Raines ayrıca, "İranlı ve ABD'li güçler arasındaki ilişkilerin çoğu profesyonel, güvenli ve rutinken, bu öyle değildi" diyerek, bu durumun küresel gemi seferlerinin güvenliğine dair çabalara ters düştüğünü söyledi.

İranlı ve ABD'li güçler Körfez'de 1979'da İran'da gerçekleşen İslam Devrimi sonrası ve 1980 İran-Irak savaşı sırasında karşı karşıya geldiler.

 

Etiketler : , , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.