İran doğalgazı yarıya düşürdü

İran doğalgazı yarıya düşürdü

İran ağır kış şartlarını gerekçe göstererek Türkiye'ye verdiği doğalgazı yarı yarıya düşürdü

A+A-

İran ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı gerekçe göstererek Türkiye’ye gönderdiği gazı kıstı. Günde 28-30 milyon metreküp gazın geldiği İran’dan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.

Habertürk’ten Olcay Dilek’in haberine göre, özellikle Doğu’da kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-işlet ve yap-işlet-devret yöntemiyle çalışan doğalgaz santrallarına yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oil’e geçilmesi istendi.

Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı İran ile benzer sorunları geçmiş yıllarda da yaşamıştı. İran zaman zaman kendi ihtiyacının arttığını belirterek gazda kesintiye gitmiş, Türkiye de bunu İran gazının yüksek fiyatının yanı sıra ‘eksik teslimat’ yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.

Doğalgaz piyasası uzmanları, İran'ın Türkiye'ye gönderdiği günlük doğalgaz miktarını yüzde 50'ye varan oranda azaltmasının olağanüstü bir durum olmadığını, bunun her yıl yaşandığını belirtti.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.