İran koronavirüsten ölenlerin sayısını gizliyor mu

İran koronavirüsten ölenlerin sayısını gizliyor mu

İran'ın yarı resmi haber ajansı ILNA, İran’ın Kum kentinde 13 Şubat’tan bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 50 olduğunu duyurdu.

A+A-

İran'ın yarı resmi haber ajansı ILNA, İran’ın Kum kentinde 13 Şubat’tan bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısının 50 olduğunu duyurdu.

AP ajansının aktardığı haberde vekil Ahmed Amiriabadi Farahani, koronavirüsün merkezi olan kentte 250’den fazla kişinin karantinada olduğunu da söyledi.

İran koronavirüs vaka ve ölümlerini resmi olarak ilk kez 19 Şubat’ta duyurmuştu.

Kum’daki durumun iyi olmadığını söyleyen Farahani, hükümeti virüsü kontrol altına almada başarısız olmakla eleştirdi. Hemşirelerin koruyucu kıyafetler giymediğinin ve bazı sağlık personelinin kentten ayrıldığının altını çizen Farahani, “Bu zamana dek yönetimin koronavirüsle mücadele için belli bir adımına şahit olmadım” dedi.

ILNA editörü: Sansürlememeyi tercih ediyoruz çünkü insanların hayatı tehlikede

Bununla birlikte ILNA editörü Fatemah Madiani, AFP ajansına verdiği demeçte 50 sayısının sadece Kum'la sınırlı olduğunun altını çizdi. Madiani, "Diğer basın organları bu sayıyı yayınlamadı ama biz koronavirüsle ilgili şeyleri sansürlememeyi tercih ediyoruz çünkü insanların hayatı tehlikede" dedi. 

Hükümet yalanladı, Sağlık Bakanlığı 'Siyasi tartışmaların zamanı değil' dedi

Öte yandan hükümetten habere ilişkin yalanlama geldi. Sağlık Bakanı Yardımcısı Iraj Harirchi "Bu bilgiyi kategorik olarak reddediyorum" ifadesini kullandı. Basın toplantısı düzenleyen Harirchi, "Siyasi tartışmaların zamanı değil. Koronavirüs ulusal bir sorun" diye konuştu. Kimsenin bu tür haberler ortaya atma yetkisi olmadığını söyleyen Haririchi, vekillerin koronavirüs istatistiklerine erişimleri olmadığını vurguladı.

Vaka sayısı 61 oldu 

Haririchi, koronavirüs vaka sayısının 61'e yükseldiğini, yaklaşık 900 kişinin de koronavirüs şüphesiyle tedavi altında olduğunu dile getirdi. 

Hükümet Sözcüsü Ali Rabii de haberi yalanladı, koronavirüs vakaları ve ölümleriyle ilgili şeffaflık sözü verdi: "Ülke genelinde kaç ölü olduğuna dair sayıları paylaşacağız. Sayılar konusunda şeffaf olacağımıza söz veriyoruz."

AA'nın İran Yargı Erki'ne bağlı haber sitesi 'mizanonline'dan aktardığına göre başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında Rebii, "Kovid-19 nedeniyle dün 4 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 12'ye yükseldi. Kum'da Kovid-19 nedeniyle 50 kişinin öldüğü yönündeki iddialar yalan, gerçeği yansıtmıyor" dedi.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki bu sabah hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısının da 47'ye çıktığını açıklamıştı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.