İran`da ekonomik krize karşı OHAL çağrısı

İran`da ekonomik krize karşı OHAL çağrısı

İran Meclis Başkan Yardımcısı Mesud Pizişkiyan, ekonomik kriz nedeniyle "olağanüstü hal ilan edilmesi ve ülkenin eyalet sistemiyle yönetilmesi" gerektiğini belirtti.

A+A-

İran Meclis Başkan Yardımcısı Mesud Pizişkiyan, Tebriz kentinde düzenlediği basın toplantısında, "İçinde  bulunduğumuz şartlar göz önünde bulundurulduğunda, kangrene dönüşmüş olan  ekonomik durumu yönetmek için olağanüstü hal ilan edilmelidir. Yolsuzlukla bu  şekilde mücadele edilmesi gerekir." dedi.
 
Yolsuzlukların önüne geçebilmek için ülkede para dolaşımının kayıt  altına alınması gerektiğini dile getiren Pizişkiyan, "İslam tarihinin ilk  dönemlerinde ve şu an modern dünyada uygulanan eyalet sistemi İran'da da  uygulanmalıdır. Eyalet ve vilayet yönetimi İslami bir modeldir. Bundan  faydalanmalıyız." ifadelerini kullandı.

İran'da 1979'daki devrim sonrası eyalet yönetimi tartışmaları ilk  olarak eski devrim muhafızları komutanlarından Muhsin Rızayi tarafından gündeme  getirilmişti. Rızayi, 2011'de yayınlanan "Ekonomi Federalizmi" isimli kitabında  "her eyaletin kendi maddi imkanlarıyla yönetilmesi gerektiğini" savunmuş ancak  etnik kimlik hassasiyetinin üst safhada olduğu ülkede rejim;  Azeri, Kürt ve  Arapların ayrılıkçı taleplerinden endişe ettiği için bu görüşe sıcak bakmamıştı.  İran'da Tahran merkezi yönetimi tarafından idare edilen 31 eyalet (il) bulunuyor.

İRAN'DA ESNAF GREVE GİTTİ
 
İran'ın başkenti Tahran'da ekonomik sorunları protesto etmek için dükkanlarının kepenklerini kapatan esnaf, "10 bin tümene dolar istemiyoruz" şeklinde slogan attı.
 
Tahran'daki "Çahar Su Pasajı" esnafı da dün İran tümeninin döviz karşısındaki değer kaybını protesto etmek için eylem yapmıştı. Esnaf, sık sık "Suriye'yi bırak, bizim durumumuza bak" ve "Grev, grev" şeklinde sloganlar atmıştı. 

İran'da doların kısa süre içinde 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine kadar yükselmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti nisan ayında doların 4 bin 200 tümene sabitlenmesi kararı almış ve serbest piyasada alım satımı yasaklamıştı. Bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, serbest piyasada 8 bin 500 tümen seviyesinde kaçak yollardan işlem görüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen ay nükleer anlaşmadan çekildiği ve yeni yaptırımların uygulanacağını açıklaması İran piyasalarını olumsuz yönde etkilemişti.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.