İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

İran’da hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi

A+A-

İran’da beş gündür süren hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde, 28 Aralık’ta yüksek enflasyonu protesto etmek için başlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Sokağa dökülen binlerce kişi, yoksulluk ve işsizliği protesto ediyor. İran devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, dün gece protestolarda 10 kişinin hayatını kaybettiği ve ölü sayısının 
12’ye yükseltildiği bildirildi.

Protestolara katılan bazı silahlı göstericilerin, polis karakolları ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştıkları ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğü belirtildi. Protestolarda, 5 güç içinde en az 50 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Dün akşam ülkedeki gerginliği azaltmak için bir konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, İran vatandaşlarının hükümete karşı hoşnutsuzluklarını dile getirme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, halkı sakin olmaya çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümetine ölüm çağrısında bulunan eylemcilerin, dini liderler Ali Hamaney karşıtı sloganlar attığı gösteriler devam ediyor.

Ülkede protestoların organize edildiği sosyal medyaya ise kısıtlama getirildi. İranlı yetkililer, eylemlere karşı “barışı 
sağlamak amacıyla geçici olarak Instagram ve Telegram uygulamalarının sınırlandırıldığını” duyurdu.

İranlı yetkililer, askeri üs ve polis merkezini ele geçirmeye çalışan silahlı protestocuların püskürtüldüğünü duyurdu

İranlı yetkililer, askeri üs ve polis merkezini ele geçirmeye çalışan silahlı protestocuların püskürtüldüğünü duyurdu.

İran’ın Meşhed kentinde perşembe günü işsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğa karşı başlayan eylemler sürüyor. Meşhed kentinde başlayan  olaylar Kirmanşah, Reşt, İsfahan ve Kum’un ardından başkent Tahran’a sıçradı. Ekonomi politikalarını protesto amacıyla düzenlenen eylemler yerini ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı gösterilere dönüştü. 
Ülkenin Dorud kentindeki protestolarda 2 kişi hayatını kaybetmesinin ardından dün akşam saatlerinde de Huzistan Eyaleti’ndeki İze şehrinde dün gece 2 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde ölü sayısı arttı. 

İran devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, ülke genelindeki gösterilerde toplam ölü sayısının 10’a yükseldiği açıklandı. Güvenlik  güçlerinin, polis merkezi ve askeri üsleri ele geçirmeye çalışan “silahlı” protestocuları püskürttüğü kaydedildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.