İran'dan dev petrol hamlesi

İran'dan dev petrol hamlesi

İran,12 yabancı petrol şirketi ile karşılıklı anlayış memorandumu imzalandıklarını, 10 ya da 12 yabancı şirketle daha anlaşmaların yakın gelecekte imzalanacağını duyurdu

A+A-

İran Pars Petrol ve Doğalgaz Şirketi'nin Genel Müdür Yardımcısı Gulamrıza Menuçehri, 12 yabancı petrol şirketi ile karşılıklı anlayış memorandumu imzalandıklarını, 10 ya da 12 yabancı şirketle daha anlaşmaların yakın gelecekte imzalanacağını duyurdu.

Menuçehri, yatırım güvenliğinin İran doğalgaz ve petrol endüstrisinin en temel gereklerinden biri olduğunu ve ülkesinin her zaman buna bağlı olduğunu belirterek, "İran doğalgaz ve petrol endüstrisinin petrol arama ve çıkarma faaliyetlerindeki yatırım güvenliğinin seviyesi yüksektir" dedi.

Petrol fiyatının mevcut seviyesine göre, İran doğalgaz ve petrol endüstrisinin riskinin düşük olduğunu belirten Menuçehri, "Halihazırda İran'ın petrol ve doğalgaz üretiminin maliyeti diğer ülkelere göre çok düşük olduğundan dolayı İran piyasasında yatırım yapılması yabancılar için daha çok cazip olabilir"dedi.

ANLAŞMA İMZALANAN 12 YABANCI ŞİRKET ARASINDA GAZPROM,TOTAL VE SHELL BULUNUYOR

Anlaşma imzalanan 12 şirket arasında Rus Gazprom, Royal Dutch/Shell, Fransız Total SA ve Japon INPEX şirketleri bulunuyor.

Menuçehri, daha önce de Güney Azadegan Petrol Sahası'nın geliştirme projesi üzerine gelecek yılın ilk 3 ayında uluslararası ihalenin yapılmasının öngörüldüğünü kaydederek, İran ve yabancı şirketler arasında 20 yıllık anlaşmanın imzalanacağını aktarmıştı. Geçen yıl İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın ardından uluslararası petrol şirketleri İran'ın petrıl endüstrisinde ortak yatırımlar için Tahran ile müzakerelere başlamıştı. Nükleer anlaşmadan önce yaptırımlar İran'ın petrol üretimi için ihtiyaç duyduğu yabancı şirket yatırımlarını yasaklıyor ayrıca İran'ın petrol ihracını çok düşük bir seviye ile sınırlıyordu. İran, Suudi Arabistan ve Irak'ın ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyük 3. en büyük petrol üreticisi ülkesi konumunda bulunuyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.