İran'dan şaşırtan Bitcoin açıklaması: Üretim durmalı

İran'dan şaşırtan Bitcoin açıklaması: Üretim durmalı

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki Bitcoin madenciliği operasyonlarının "tamamen" durması gerekiyor.

A+A-

Dünyada en fazla Bitcoin madenciliği yapılan 7 ülke arasında yer alan İran, son zamanlarda büyük çaplı elektrik sorunları yaşıyor. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkedeki yasal bitcoin madencilerinin "tamamının" önemli bölgelerde yaşanan elektrik sorunları dolayısıyla durması gerektiğini söyledi. 

Donanımhaber'in haberine göre Cihangiri, devam eden elektrik sorununun ağustos ayının sonuna doğru son bulacağını iddia etti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de dün yaptığı bir açıklamada halktan elektrik kesintileri için özür dilemişti.

Yasadışı madencilik devam ediyor

Mayıs ayında İran yönetimi, 22 Eylül'e kadar Bitcoin madenciliğini aşırı elektrik tüketiminden dolayı yasaklamıştı; ancak bu yasak illegal olarak yapılan madenciliğin önüne geçememiş gibi görünüyor. Bu yüzden madenciler hala elektrik kesintilerine neden olmakla suçlanıyor.

İran, ucuz elektrik sayesinde Bitcoin'in küresel hash oranının (işlemci veya kazım gücü) yüzde 4.5'ini oluşturuyor ve dünya üzerinde Bitcoin üretiminde ön sıralarda yer alıyor.