İş dünyası küreselleşmenin terse dönmesi endişesi taşıyor

İş dünyası küreselleşmenin terse dönmesi endişesi taşıyor

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos toplantılarının ilk gününde yöneticiler ve yatırımcılar 30 yıldır devam eden küreselleşme döneminin terse dönmesi riskini ön plana çıkardılar.

A+A-

Koronavirüs salgını nedeniyle verilen 2 yıllık aranın ardından Davos'ta bir araya gelen dünyanın önde gelen şirket yöneticilerinin ve yatırımcılarının gündeminde küreselleşmenin geleceği var. 

Financial Times, Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos toplantılarının ilk gününde yöneticiler ve yatırımcıların 30 yıldır devam eden küreselleşme döneminin terse dönmesi riskini ön plana çıkardıklarını vurguladı. 

FT'ye demeç veren yöneticiler ve yatırımcılar, COVID-19 virüsünün küresel tedarik zincirlerinde yarattığı aksaklıklar, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşın etkileri, son dönemde piyasalarda yaşanan kargaşa ve kötüleşen ekonomik görünümün kendilerini yaşamsal stratejik kararlar almakla karşı karşıya bıraktığını vurguladılar. 

ABD ve Çin arasındaki gerilimin pandemi ile birlikte hızlandığını ve şimdi de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının belirsizliği artırdığını belirten Goldman Sachs International Başkanı Jose Manuel Barroso, bu gelişmelerin ayrışan bir dünya konusunda ciddi endişelerin gündeme gelmesine yol açtığını vurguladı. 

Barroso, ülke dışında üretimden ülke içinde üretime dönmeyi, yeniden millileştirmeyi ve yeniden bölgeselleşmeyi şirketler için son dönemin trendleri haline getirdiğini, küreselleşme hızını yavaşlattığını vurguladı.