İşe girip girmeyeceğinize yapay zeka karar verecek

İşe girip girmeyeceğinize yapay zeka karar verecek

İşe alınıp alınmayacağınızı bir yapay zeka işe alım uzmanı seçiyor olabilir ve bu durumdan çalışan adayları hiç memnun değil.

A+A-

Pew Araştırma Merkezi'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, şirketler işe alım kararlarını vermek için yapay zekayı kullanıyor ve birçok Amerikalı bundan memnun değil.

Çalışmaya katılan araştırmacılar, yapay zekanın çalışanları değerlendirmek için kullanılması konusunda ne düşündüklerini anlamak için 11.004 Amerikalı yetişkinle anket yaptı.

Çalışma, ankete katılanların %66'sının - Amerikalıların üçte ikisine denk geliyor - işe alım kararlarını vermek için yapay zeka kullanan bir işverene iş başvurusunda bulunmaktan çekineceğini ortaya koydu. Ayrıca, araştırmaya göre, katılımcıların %71'i son işe alım kararının yapay zekâ tarafından verilmesine karşı çıkıyor.

Şirketler, iş başvurusunda bulunan adayları çeşitli başarı düzeylerinde incelemeye yardımcı olmak için yapay zekayı kullanıyor.

2014 yılında Amazon, özgeçmişleri anahtar terimler için otomatik olarak tarayan bir yapay zeka işe alım aracı oluşturmaya çalıştı, ancak kadınlara karşı önyargılı olduğunu gösterdikten üç yıl sonra bu aracı kapattı. Bu arada, yatırım bankası Goldman Sachs ve tüketim malları devi Unilever gibi büyük firmalar, işe alım sürecinde iş başvurusu görüşmelerini taramak için bir video analiz aracı olan HireVue'nun AI yazılımını kullandılar. Şirketler ayrıca işe alım sürecine yardımcı olmak için yapay zeka başvuru izleme yazılımını da kullanabilir.

Pew Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan ve çalışmanın yazarlarından biri olan Colleen McClain Insider'a verdiği demeçte, "İnsanlar bazı açılardan yapay zekayı benimseme konusunda temkinli ve isteksiz" dedi. McClain, bulgulara atıfta bulunarak, bazı insanların yapay zekanın işe alım için gereken "kişisel bağlantıdan yoksun olacağını" düşündüğünü söyledi. Bir katılımcı da yapay zekanın önyargılı olabileceğini belirtti.

30'lu yaşlarında bir erkek olan anket katılımcısı, Pew'e "Günümüzde genellikle uygulandığı şekliyle yapay zeka, genellikle resmin tamamını gözden kaçıran belirli kelimeler veya nitelikler arıyor" dedi. Yapay zeka ayrıca "ırk veya sosyoekonomik statüye dayalı yapısal önyargıların tartışmasız devam etmesine" de izin verebilir" diye ekledi.

Diğer katılımcılar, yapay zekanın iş başvurusunda bulunanların beden dili gibi tüm özelliklerini dikkate alamayacağına dikkat çekti. 60'lı yaşlarında bir erkek, yapay zekanın sözel olmayan bilgileri toplayamayabileceğini, çünkü "sadece yapay zeka veritabanında programlanan daha dar parametrelerle çalıştığını" söyledi.

Ankete katılanların %32'si işe alımlarda yapay zeka kullanmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyor.

Katılımcılardan biri - 40'lı yaşlarında bir erkek - aslında yapay zekanın, özellikle "geleneksel bir iş geçmişi" olmayan çalışanlar için geçerli olduğunda, belirli şekillerde insanlara göre daha az önyargılı olabileceğini düşünüyor.

Pew'e konuşan 70'li yaşlarındaki bir kadın, yapay zekanın özellikle yaşları nedeniyle işe alınmayan yaşlı çalışanlar için daha az önyargılı olabileceğini söyledi.

Mesele sadece işe alım değil. OpenAI'nin ChatGPT'si gibi yapay zeka araçları dünyayı kasıp kavururken, şirketler artık işgücü kararlarının alınmasına yardımcı olmak için yapay zeka araçlarını benimsemeye daha hevesli.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Uber ve Amazon gibi teknoloji devlerinin insanlara aynı iş için farklı ücretler ödemek için yapay zeka kullandıkları tespit edildi. Çalışmada yer alan UC Hastings profesörlerinden Veena Dubal, bu olguyu "algoritmik ücret ayrımcılığı" olarak adlandırıyor.

McClain, yeni yapay zeka gelişmeleri etrafındaki "vızıltı" göz önüne alındığında, yapay zekanın işi nasıl etkileyeceği konusundaki "kamuoyu tartışmasının" "son zamanlarda kızıştığını" söyledi ve ekledi:

"Anketimiz, işyeri üzerindeki etki söz konusu olduğunda halkın yapay zekanın bir sıçrama yapacağını öngördüğünü gösteriyor" dedi.

İlgili Haberler