IŞİD hardal gazı kullanmış

IŞİD hardal gazı kullanmış

OPCW'dan bir kaynak,35 Kürt askerden alınan örneklerin hardal gazı varlığını belirlemek üzere laboratuarda analiz edildiğini ve pozitif sonuçlandığını söyledi

A+A-

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) bir kaynak, geçen yıl Ağustos ayında cephede savaşan yaklaşık 35 Kürt askerden alınan örneklerin hardal gazı varlığını belirlemek üzere laboratuarda analiz edildiğini ve testlerin pozitif sonuçlandığını teyit etti.

Rapor henüz yayınlanmadığı için adının açıklanmamasını istemeyen diplomat, OPCW raporunda kimyasalın kimin tarafından kullanıldığının belirtilmeyeceğini, ancak testlerin kimyasal silahın İslam Devleti tarafından kullanıldığını teyit ettiğini belirtti.

Laboratuarda test edilen örnekler Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin başkenti Erbil'in güneybatısında İslam Devleti militanları ile savaşırken hasta düşen askerlerden alındı.

OPCW, Ekim ayında Irak'ın komşusu Suriye'de geçen yılki çatışmalarda hardal gazının kullanıldığını tespit etmişti. İslam Devleti, Suriye ve Irak'ta birbirine bağlı geniş bir bölgeyi kontrol altında tutuyor.

Uzmanlar İslam Devleti'nin gizli bir Suriye kimyasal silah deposundan hardal gazı temin ettiğini veya militanların kaba yöntemler kullanarak kimyasal silah geliştirmiş ve roket veya havan topu ile savaşta kullanmış olduğunu tahmin ediyorlar.

Irak'ın kimyasal silah stokları Saddam Hüseyin yönetimi döneminde büyük ölçüde yok edilmiş, ancak ABD birlikleri 2003-2011 dönemindeki işgal sırasında Saddam döneminden kalan bazı eski kimyasal silahlara rastlamışlardı.

Suriye ise 2013 yılında başkent Şam'ın bir mahallesine sarin gazı saldırısında yüzlerce sivilin ölmesinin ardından hardal gazı dahil olmak üzere tüm kimyasal silahlarını elden çıkararak uluslararası denetime teslim etmişti. Batılı devletler sarin gazı saldırısından Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimini sorumlu tutarken, Suriye hükümeti iddiaları reddediyor.

Seviye 1 kimyasal ajan olarak tanımlanan hardal gazının kimyasal savaş dışında bir kullanım alanı bulunmuyor. Gözler, deri ve solunum yollarında ciddi yanıklara neden olan gaz geniş ölçekli olarak Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılmıştı.

 

Etiketler : , , , , , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.