IŞİD'in İstanbul merkezine operasyon

IŞİD'in İstanbul merkezine operasyon

İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, IŞİD’e yönelik Pendik’te 2’si mescit 17 adrese operasyon düzenledi.

A+A-

İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, IŞİD’e yönelik Pendik’te 2’si mescit 17 adrese operasyon düzenledi. Suriyeli, Iraklı 10 şüphelinin aralarında bulunduğu, çoğu Özbek ve Tacik 50 kişi gözaltına alındı

İstanbul İstihbarat ve Terörle Mücadele ekipleri, uzun süreli teknik ve fiziki takip sonucu, kısa süre önce yurtdışından gelen çok sayıda yabancı uyruklu terör örgütü IŞİD üyesinin Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine gideceklerini belirledi. Dün saat 00.30 sıralarında da daha önceden Pendik’te belirlenen 2’si mescit 17 ayrı adrese operasyon düzenlendi.

Çevik Kuvvet polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı operasyona Özel Harekât polisi ile Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı ekipler de destek verdi. Baskın yapılan adreslerde çoğunluğu Özbekistan ve Tacikistan uyruklu 50 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çocukların da bulunduğu bildirildi. Başakşehir-Kayaşehir’de 5 IŞİD militanı silahlarıyla yakalandı.

ÇOCUKLARA EĞİTİM VERMİŞLER

Pendik Kavakpınar Mahallesi’nde bulunan 3 katlı bir bina da baskın yapılan adresler arasındaydı. Mescide çevrilen binada çocuklara Kuranı Kerim Kursu adı altında IŞİD eğitimi verildiği, burada yetişen öğrencilerin savaş için Suriye ve Irak’a gönderildiği iddia edildi.

Mescitte eğitim gören çocuklar, Çocuk Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. Operasyonda örgüte ait İstanbul arşivi ve çeşitli bilgiler ile IŞİD sorumluları ve kamplara gönderilecek kişiler ile yapılan görüşmelerin de içinde yer aldığı öne sürülen dijital verilere el konuldu. Operasyonda ayrıca Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerinin haritaları da bulundu.

5 BİN ÖZBEK IŞİD SAFLARINDA

Gözaltına alınan şüphelilerin Türkiye’ye yasal yollardan girdiği belirlendi. Baskın düzenlenen adresleri ise aktarım merkezi olarak kullandıkları iddia edildi. İddiaya göre Özbekistan ve Tacikistan’dan Türkiye’ye gelen 10 terör örgütü üyesi de kaldıkları bu adreslerde bir süre eğitim aldı.

Gelecek günlerde ise Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine gidecekti. El Kaide uzantısı olarak daha çok Afganistan sınırında faaliyet gösteren Özbekistan İslami Hareketi, geçen ağustosta IŞİD’e biyat ettiğini açıklamıştı. Özbek istihbaratı, Suriye’de 5 binin üzerinde Özbek militanın IŞİD saflarında çatıştığını rapor etmişti. IŞİD’in Özbekistan’daki İslami grupları kendi saflarına çekmek için 20-30 bin dolar para vaadi yaptığı ileri sürülüyor.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.