İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Nisan'da eridi

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Nisan'da eridi

İSO İhracat İklimi Endeksi Nisan ayında üst üste ikinci ay rekor düşük seviyede gerçekleşti. Mart’ta 35,7 olarak ölçülen endeks, nisanda 19,1’e düşerek ihracat  ikliminin bir önceki aya göre çok daha fazla bozulduğuna işaret etti.

A+A-

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet  koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar  ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya  işaret ediyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi  nisan ayında üst üste ikinci ay rekor düşük seviyede gerçekleşti. Mart’ta 35,7 olarak ölçülen endeks, nisanda 19,1’e düşerek ihracat  ikliminin bir önceki aya göre çok daha fazla bozulduğuna işaret etti.

Küresel koronavirüs salgınının (Covid-19) dünya genelinde ekonomik  aktiviteyi etkilemesine bağlı olarak Türk imalat sektörü  ihracatçılarının talep koşulları nisanda bozulmaya devam etti. PMI  verilerinin toplandığı 44 ülkenin tamamında ekonomik aktivite  gerileyerek salgının küresel etkisini ortaya koydu.

Beş büyük pazarda sert düşüşler oldu

Avrupa’nın birçok ülkesi büyük Covid-19 salgınlarına maruz kaldı  ve daha fazla yayılmayı önlemek için sokağa çıkma yasakları geniş  çapta uygulandı. Bunun sonucu olarak, üretimde en yüksek oranlı  düşüşlerin bazıları Avrupa ekonomilerinde gerçekleşti. Türk imalat  sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Almanya, Birleşik
Krallık, İtalya, Fransa ve İspanya’nın ekonomik aktivitelerinde sert  düşüşler kaydedildi ve ilgili PMI anketlerinin başladığı 1990’lardan  beri benzeri görülmemiş oranlarda küçülmeler yaşandı.

Nisan ayında ABD’deki üretim de rekor düşüş sergiledi. Daralma,  küresel finans krizinin zirvesinde kaydedilenden bile daha yüksek  oranda gerçekleşti. Ekonomik aktivitedeki en sert düşüşlerden  bazıları, Covid-19 salgınının güçlenmesini engellemek için sokağa  çıkma yasaklarının katı bir şekilde uygulandığı gelişen piyasa  ekonomilerinde yaşandı. Bu durumun bir örneği, ekonomik aktivitesi  mart ayındaki ılımlı büyümenin ardından nisanda sert bir şekilde  daralan Hindistan oldu. Takip edilen tüm ülkeler içerisinde en keskin  daralma ise Uganda’da gerçekleşti.

Çin’de üretim, en düşük oranda küçüldü

Ekonomik aktivitede en düşük oranlı daralmalardan bazıları Orta Doğu’da görüldü. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da göreli olarak ılımlı düzeyde daralmalar kaydedildi. Ancak bu  ülkelerin tamamında üretim ikinci çeyreğin başında rekor düşüş  göstermişti.

Türk imalat sektörü ihracatındaki payı yüzde 1 civarında olan Çin  ise nisanda üretimin en düşük oranda küçüldüğü ülke oldu. Ekonomik  aktivite üst üste üçüncü ay azalmış olsa da sokağa çıkma yasaklarının  kısmen gevşetilmesine bağlı olarak daralma, söz konusu üç ayın en  düşük seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker,  şunları söyledi: “Nisan ayında Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklim
Endeksi, Covid-19 salgınının yayılımını engellemek için uygulanan  sokağa çıkma yasaklarının küresel ekonomi üzerindeki ağır etkisini  ortaya koydu. Endekste yer alan 44 ülkenin tamamında ekonomik aktivite  düşüş kaydetti. Birçok pazarda, geçmişte benzeri görülmemiş oranlarda  üretim kayıpları yaşandı. Türk imalatçıları, nisan ayı ile birlikte  krizin en kötü döneminin geride kaldığını ve koşulların önümüzdeki  aylarda kademeli olarak iyileşeceğini umut ediyor.”

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.