İSO Türkiye İmalat PMI Eylül'de geriledi

İSO Türkiye İmalat PMI Eylül'de geriledi

ağustosta 54,3 düzeyinde  gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Eylül'de 52,8’e geriledi.

A+A-

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi  performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) eylülde 52,8’e gerilemekle birlikte, yine de önceki aya göre  sektörün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin sürdüğüne işaret  etti. Böylece faaliyet koşulları son dört ay boyunca güçlenmiş oldu.
Firmalar artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en yüksek  oranda istihdam artışı gerçekleştirdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI eylül verilerine göre  de 10 sektörün çoğunluğunda faaliyet koşulları iyileşmeyi sürdürdü,  ancak bazı alanlarda zayıflıklar devam etti. Ana metal ile kimyasal,  plastik ve kauçuk sektörleri büyümede başı çekerken, gıda ürünleri ile  giyim ve deri ürünleri gibi sektörlerde faaliyet koşulları yavaşladı.
Üretim 10 sektörün sekizinde artış gösterirken, en hızlı üretim artışı  kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde gerçekleşti. Üretimi azalan  sektörler giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünleri oldu.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi  performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Eylül 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer  olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye  işaret ettiği anket sonuçlarına göre ağustosta 54,3 düzeyinde  gerçekleşen manşet PMI eylülde 52,8’e gerilemekle birlikte, önceki aya  göre sektörün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin sürdüğüne işaret  etti. Böylece faaliyet koşulları son dört ay boyunca güçlenmiş oldu.

Covid-19 salgınında en kötünün geride kalmasının ardından normale  dönüş sürecinin devam etmesi, talebin eylül ayında da iyileşmesini  sağladı. Bunun sonucu olarak, üretim ve yeni siparişlerdeki büyüme  sürdü. Her iki alt endeks de üst üste dördüncü ay artış gösterdi.
Bununla birlikte, büyüme ağustosa göre hız kesti.

Firmalar artan siparişler doğrultusunda, Şubat 2018’den beri en  yüksek oranda istihdam artışı gerçekleştirdi. Kapasitedeki  genişlemenin yanı sıra yeni siparişlerdeki artışın ivme kaybetmesi,  firmaların birikmiş işlerini azaltmasına olanak sağladı. Diğer yandan, Türk lirasındaki zayıflık enflasyonist baskıların eylülde de artmasına  yol açtı. Girdi maliyetleri enflasyonu son iki ayda artarak Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Benzer şekilde nihai ürün  fiyatları da son iki yılın en hızlı artışını kaydetti. Kur  artışlarının ihracat pazarlarında rekabet gücünü desteklediği  yönündeki firma bildirimleri, anketin görece pozitif bulguları  arasında yer aldı. Bu arada, yeni siparişler ve üretim  gereksinimlerindeki yükselişin yansıması olarak satın alma  faaliyetleri son dört ay boyunca artış gösterdi. Bu arada, firmaların  stok biriktirme konusundaki temkinli tutumunun devam etmesi ve  üretimdeki büyümeyi desteklemek için girdilerin kullanılması, girdi  stoklarının azalmasına yol açtı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker,  şunları söyledi:

“Son PMI anketinden elde edilen en dikkat çekici gelişme, istihdam  yaratma hızının güçlenmesi oldu. Covid-19 kaynaklı daralmanın ardından  talepte yaşanan iyileşme sürecinin yansıması olarak, imalatçıların  istihdamı yeniden büyütmeye yönelik yatırımlara istekli oldukları  görülüyor. Bununla birlikte, üretim ve yeni siparişlerdeki artış ivme  kaybederken salgın tehdidi de devam ediyor. Firmalar, toparlanmanın  sürebilmesi için yılın son çeyreğinde de eğilimlerin pozitif kalmasını  ümit ediyor olacak.”

Sektörlerin çoğunda faaliyet koşulları iyileşmeyi sürdürdü

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI eylül verilerine göre  de anket kapsamında takip edilen 10 sektörün çoğunluğunda faaliyet  koşulları iyileşmeyi sürdürdü, ancak bazı alanlarda zayıflıklar devam  etti. Ana metal ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörleri büyümenin  başını çekerken, gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri sektörleri  gibi daha çok tüketiciye yönelik çalışan sektörlerde faaliyet  koşulları yavaşladı. Eylülde üretim 10 sektörün sekizinde artış  gösterdi ve bu sayı ağustos ayına göre değişmedi. En hızlı üretim  artışı kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde gerçekleşirken,  üretimi azalan sektörler giyim ve deri ürünleri ile gıda ürünleri  oldu. Üretimdeki eğilimler genel olarak yeni siparişlerle uyumlu  seyretti.

Ana metal sektörünün yeni siparişlerinde Ocak 2016’dan bu yana  rekor artış artış gerçekleşirken, bu sektörü az farkla kimyasal,  plastik ve kauçuk ürünleri takip etti. Eylülde yurt dışından alınan  yeni siparişlerin arttığı sektörler azınlıkta kaldı ve bu durum toplam  yeni siparişleri zayıflatmayı sürdürdü.

Yine 10 sektörün sekizi, üçüncü çeyreğin sonunda istihdam artışı  kaydetti. Ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe çalışan sayısı genel  olarak yatay seyrederken istihdam azaltan tek sektör gıda ürünleri  oldu. Operasyonel kapasitedeki artış, firmaların birikmiş işler  üzerinde çalışmasına olanak sağladı.

Büyük ölçüde Türk lirasındaki zayıflığın yansıması olarak, girdi  maliyetleri tüm sektörlerde sert şekilde artmaya devam etti ve  sektörlerin çoğunda enflasyon ağustos ayına göre hızlandı. Nihai ürün  fiyatları enflasyonu da sektörlerin çoğunluğunda hızlandı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.