İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI mayısta 53,5 oldu

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI mayısta 53,5 oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayıs ayında 53,5 olarak ölçüldü.

A+A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayıs ayında 53,5 olarak ölçüldü.
      
İSO, Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI anketlerinin Mayıs 2017 dönemi sonuçları açıklandı.      

         
Odadan yapılan açıklamada, eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, nisanda 51,7 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI'ın mayıs ayında 53,5'e yükselerek, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında Aralık 2013'ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin gerçekleştiğine işaret ettiği bildirildi.      
         
PMI, mayısta üst üste üçüncü ay olacak şekilde uzun dönem ortalaması olan 50,7 düzeyinin üzerinde kaydedildi.      
Endeksteki yükselişin üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki daha yüksek oranlı artışlardan ve tedarikçilerin teslim süresinin uzamasından kaynaklandığı belirtildi.      
         
Üretim Şubat 2014'ten beri ölçülen en güçlü düzeyde artarken, yeni siparişlerdeki büyümenin son 42 ayın en yüksek hızına ulaştığı dile getirildi. Anket verileri iç talebin güçlendiğini gösterirken, yeni ihracat siparişlerinin de son üç yılın ikinci en yüksek hızında arttığı ifade edildi.      
       
İmalat istihdamında Şubat 2015'ten sonraki dönemin en güçlü genişlemesi gerçekleşirken, girdi fiyatları enflasyonu Eylül 2016'dan beri gözlenen en düşük düzeye geriledi.      
               
İstanbul İmalat PMI mayıs ayında 53,3'e yükseldi      

               
Nisan ayında 52,1 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mayıs ayında 53,3'e tırmandı.      
       
Endeksin, faaliyet koşullarında Şubat 2014'ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin yaşandığına işaret ettiği bildirildi. PMI endeksi ayrıca uzun dönem ortalaması (Ocak 2006'dan beri) olan 50,5'in üzerinde gerçekleşti.      
         
Mayıs ayında beş alt endeksin dördü (girdi stokları alt endeksi dışında) manşet PMI endeksine pozitif katkı sağladı. PMI'da nisan ayına kıyasla gerçekleşen yükseliş ise yeni siparişler ve istihdam alt endekslerinden kaynaklandı.      
               
Türk imalat sektöründeki büyümenin mayıs ayında hız kazandı      
               

IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, verilere ilişkin, Türk imalat sektöründeki büyümenin mayıs ayında hız kazandığı ve sektörün faaliyet koşullarında Aralık 2013'ten beri en güçlü iyileşmenin kaydedildiğini bildirdi.      
         
Üretim, yeni siparişler, ihracat ve istihdam daha güçlü hızda artarken, Birikmiş İşler Endeksi'nin kapasite kullanımı üzerinde baskı oluştuğunu gösterdiğini aktaran Balchin, enflasyonist baskıların hafiflemeye devam ettiğinin de altını çizdi.      


Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.