İspanya hükümeti Katalonya'daki mali denetimi kaldırdı

İspanya hükümeti Katalonya'daki mali denetimi kaldırdı

İspanya hükümeti, Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri nedeniyle eylül ayında uygulamaya koyduğu mali denetimi "siyasi normalliğe dönüş" çerçevesinde kaldırdı.

A+A-

İspanya hükümeti, Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri nedeniyle eylül ayında uygulamaya koyduğu mali denetimi "siyasi normalliğe dönüş" çerçevesinde kaldırdı. 

Sosyalist lider Pedro Sanchez'in kurduğu yeni hükümet ilk kabine toplantısını gerçekleştirdi. Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, düzenlediği basın toplantısında Katalonya konusunda yerel yönetimlere müdahale yetkisi veren anayasanın 155. maddesinin sona ermesi ile mali denetimi ele aldıklarını kaydetti.

 Eylül ayından itibaren Katalonya'da yürürlükte olan mali denetim uygulamasını kaldırmaya karar verdiklerini söyleyen Celaa, bunun "siyasi normalliğe dönüş jesti" olduğunu ve olumlu sonuçlar vereceğine inandığını belirtti. Sözcü, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin harcamaları yasalar çerçevesinde yapacağından emin olduğunu ifade etti. 

Katalonya konusunun hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını belirten Celaa, Başbakan Sanchez'in yaklaşımının diyalog çerçevesinde ancak "anayasal" olacağını vurguladı. Sözcü, Sanchez'in Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Quim Torra ile ne zaman görüşeceği konusunda ise bir tarih vermedi. 

Alınan karar çerçevesinde bankalar, Katalonya yönetiminin ödemelerini Maliye Bakanlığının denetimine gerek duymadan yapabileceği konusunda bilgilendirildi.

İktidardan düşen Halk Partisi (PP) hükümeti, 1 Ekim'de yapılan ve Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan ettiği bağımsızlık referandumu için kamu kaynaklarının kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilmek amacıyla mali denetimi hayata geçirmişti. 

27 Ekim'deki bağımsızlık ilanı ile beraber başlayan Madrid'in bölgeyi doğrudan yönetme uygulaması ise yeni Katalan hükümetinin göreve başlamasıyla 2 Haziran'da sona ermişti.

Mariano Rajoy hükümeti, bazı PP üyelerinin yolsuzluk davası kapsamında suçlu bulunması nedeniyle Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) verdiği gensoru önergesinin kabul edilmesiyle geçen hafta düşmüş, yeni hükümeti de yasaların öngördüğü şekilde gensoruyu veren partinin lideri olarak Sanchez kurmuştu. 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.