İspanyollar Garanti'de daha fazla hisse istiyor

İspanyollar Garanti'de daha fazla hisse istiyor

İspanya merkezli Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Garanti Bankası'nın yüzde 14,89'ünü alarak yönetim kurulu üyelerinin tamamını seçme hakkına sahip olmayı amaçlıyor.

A+A-

DOĞUŞ GRUBU GARANTİ'NİN YÜZDE 14.89'UNU DAHA İSPANYOLLARA SATTI

İspanya merkezli Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Garanti Bankası'nın yüzde 14,89'ünü alarak yönetim kurulu üyelerinin tamamını seçme hakkına sahip olmayı amaçlıyor.

Garanti Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Doğuş Holding'in Banka'nın yüzde 14,89 oranındaki paylarının satışı konusunda BBVA ile görüşmeler yürüttüğünü belirtti. Açıklamada, görüşmelerin henüz sonuçlanmadığı da ifade edildi.

BBVA, Garanti Bankası'ın yüzde 14,89'luk payını da alırsa Doğuş Grubu'nun bankadaki payı yüzde 9,95'in altına düşecek. Bu durumda, BBVA, yüzde 39,90'lık payı ile Garanti Bankası'nın yönetim kurulunun tüm üyelerini seçebilecek.

Analistler, BBVA'nın Doğuş Grubu'ndan ek yüzde 1 Garanti Bankası hissesi alma opsiyonu bulunduğunu hatırlatarak, ancak yapılan açıklamada yüzde 14,89'luk payı görüşmelere konu olmasının dikkati çektiğini kaydediyor.

Ek yüzde 1'lik paya ilişkin opsiyonda, işlemin gerçekleşmesinden önceki son otuz günün ortalama piyasa fiyatının baz alınacağını kaydeden analistler, opsiyonun Mart 2016'dan sonra kullanılabileceğini ifade ediyor.

Çağrı zorunluluğu

Analistler, Garanti Bankası'nda imtiyazlı pay olmadığı için ortaklar arasındaki pay satışı sonucunda yönetimin değişmesinin Borsa İstanbul'da çağrı zorunluluğu doğurmayacağını, ancak Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bu konuyla ilgili değerlendirmesinin önemli olduğunu kaydediyor.

Garanti Bankası'nda imtiyazlı pay olmamasına karşın hakim ortağın değişmesi ve yönetim kurulunun tamamının hakim ortağın kontrolüne geçmesinin farklı yorumlanabileceğine dikkati çeken analistler, çağrı olmaması durumunda pay satışı ile ilgili tutarın Borsa İstanbul'da işlem gören pay fiyatı üzerinde etkisinin de sınırlı olacağını tahmin ediyor.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun pay alım teklifi ile ilgili maddesinde "Halka açık ortaklıklarda, gönüllü ya da önemli nitelikteki işlemler nedeniyle zorunlu pay alım teklifi yapılması ile ilgili usul ve esaslar Kurulca belirlenir" deniyor.

Pay alım teklifi ile ilgili olarak ayrıca, halka açık ortaklıklarda yönetim kontrolünü sağlayan payların veya oy haklarının iktisap edilmesi halinde diğer ortakların paylarını satın almak üzere teklif yapılmasının zorunlu olduğu belirlenen Kanun ile pay alım teklifinde bulunulmasına ve pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyete ilişkin usul ve esasların da Kurulca belirleneceği kaydediliyor.

Son 3,5 ayın en yükseğini gördü

Borsa İstanbul'da işlem gören Garanti Bankası pay fiyatı ilk seansta dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 3 yükselişle 9,13'ü gördükten sonra seansı yüzde 2,59 artışla 9,08 liradan tamamladı.

İlk seansta 500 milyon lirayı aşan işlem hacmi ile pay piyasaları arasında en yüksek işlem hacmine ulaşan Garanti Bankası'nın fiyatı, son 3,5 ayın en yükseğini gördü.

Garanti Bankası'nın toplam piyasa değeri ise ilk seans kapanışı itibarıyla 38,1 milyar liraya ulaşarak en yüksek piyasa değerine sahip halka açık şirketler sıralamasındaki birinciliğini güçlendirdi.  

DOĞUŞ GRUBU GARANTİ'NİN YÜZDE 14.89'UNU DAHA İSPANYOLLARA SATTI


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.