İsrail de Hamas da vazgeçmiyor

İsrail de Hamas da vazgeçmiyor

İsrail bir haftaya yaklaşan Gazze operasyonunda bir duraklamaya gidecek gibi görünüyor ancak ne Hamas ne de İsrail ateşkes çağrılarına itibar etmedi.

A+A-

İsrail bir haftaya yaklaşan Gazze operasyonunda bir duraklamaya gidecek gibi görünüyor ancak ne Hamas ne de İsrail ateşkes çağrılarına itibar etmedi.

İsrail askeri yetkililerinin dün, gece yarısından sonra Hamas'ın füze atışlarının yapıldığı noktaları ve militanlarını hedef alan hava saldırılarını artıracağı uyarısı yapması üzerine sınırdaki Beyt Lahiya kasabası halkı bölgeyi terk etti.

Birleşmiş Milletler'e bağlı bir kuruluşun verdiği bilgiye göre 70,000 nüfuslu kasabada halkın dörtte biri, bugüne kadar 166 kişinin öldüğü İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etti.

Ölenlerin büyük çoğunluğu silahsız sivillerden oluşuyor.

Ancak gece yarısından sonra bir çiftliğe yapılan tek bir atışın dışında, Beyt Lahiya'ya önemli bir saldırı gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de bir ateşkes sağlanması için arabuluculuk teklif etti. Almanya aynı öneriyi yaparken Fransa dışişleri bakanını bugün bölgeye gönderecek.

Ancak ABD, Avrupa Birliği ve İsrail'in Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlamaları, bu ülkelerin ateşkes çabalarını tartışmalı hale getiriyor.

Kerry'nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Kerry'nin "sükunetin tesisi ve sivil can kayıplarının önlenmesi için bölge liderleriyle temasta olduğunu" söylediği bildiriliyor.

Kerry, ABD'nin çatışmaların durdurulması ve 2012 ateşkes anlaşmasına geri dönüşün sağlanması için yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

Gazze'de 2012'deki büyük çatışma, Mısır'ın arabuluculuğuyla yatışmıştı. İsrail medyasına göre Hamas, bir süre önce iktidar paylaşımına dayalı ortak bir hükümet kurduğu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Katar yoluyla, ABD'nin arabuluculuk teklifi ilettiğini, Türkiye'nin de benzer bir girişimde bulunduğunu söyledi.

Hamsa ve Gazze'deki ikinci büyük İslamcı örgüt olan İslami Cihad, sadece sükunetin sağlanması amacıyla bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

Hamas lideri İzzet el Reşik, el Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu çılgın savaşı ilk Netanyahu başlattı, ilk o bitirmeli" dedi.

"Direnişin koşulları karşılanmadan ateşkes olamaz" diyen Reşik, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kalmasını ve kaçırıldıktan sonra ölü bulunan üç Yahudi genç olayında şüpheli olarak tutuklanan yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını istedi.

Hamas bu olayın sorumluluğunu ne kabul etti ne de reddetti. Bu olayın hemen ardından, intikam duygusuyla hareket eden Yahudiler olduğu sanılan bazı kişiler, Filistinli bir genci Batı Kudüs'te kaçırarak öldürdüler.

İsrail bir hafta boyunca Hamas ve diğer gruplardan İsrail topraklarına 940'tan fazla roket fırlatıldığını söylüyor. Bu saldırıların hiçbirinde can kaybı olmadı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.