İsrail tamam, sıra Sisi'yle barışmada

İsrail tamam, sıra Sisi'yle barışmada

Mursi’yi devirerek Mısır Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdulfettah El Sisi’yle ilişkiler ‘normale’ dönüştürülüyor.

A+A-

AKP hükümeti, dış politikada son bir ayda iki kritik geri adım attı. Önce İsrail ‘dost ülke’ ilan edildi. Şimdi de Mursi’yi devirerek Mısır Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdulfettah El Sisi’yle ilişkiler ‘normale’ dönüştürülüyor. Nisan ayında İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına Mısır da davet edildi.

DIŞİŞLERİ AÇIKLADI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Mısır basınında yer alan Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’nin, Türkiye’de yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına davet edildiğine ilişkin haberleri değerlendirdi. Mısır’ın İİT’nin üyelerinden biri ve halihazırda zirvenin dönem başkanı olduğunu hatırlatan Bilgiç, şu bilgiyi verdi:

KİM GELECEK, MISIR BELİRLEYECEK

“Bundan sonraki dönem başkanı da Türkiye olacak. Bu itibarla 10-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 13. zirveye tabiatıyla davet edilecek. Şu aşamada zirveye ilişkin resmi davetler henüz iletilmedi. Mısır’ın söz konusu zirveye hangi düzeyde iştirak edeceği kendi makamlarınca belirlenecek bir husus”

Mursi’nin devrilmesinden sonra Erdoğan, hem Başbakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde Sisi’ye sert eleştirilerde bulundu. İşte Erdoğan ve Davutoğlu’nun ‘Sisi’yle ilgili sözleri:

“SİSİ’YLE OTURMAM, KENDİMİ İNKAR EDERİM”

Erdoğan, 20 Mayıs 2015 tarihinde Saraybosna’da şunları söyledi: “Ben uluslararası platformlarda şu anda darbeci Sisi’yi Cumhurbaşkanını kabul etmediğimi söyledim. Şu anda yine söylüyorum. Benim için Mısır’ın Cumhurbaşkanı Mursi’dir. BM’de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam.”

‘ŞAKA YAPIYORSUN HER HALDE’

Erdoğan, 1 Mart 2015’te Suudi Arabistan’a gitmeden önce gazetecilerin Riyad’da Sisi ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin sorusuna şu cevabı verdi: “Şaka yapıyorsun herhalde. Böyle bir şey arkadaşlar söz konusu değil. Bizim gündemimizde böyle bir şey asla söz konusu değil. Böyle bir şeyin olabilmesi için çok ciddi bir defa olumlu istikamette adımların atılabilmesi lazım”

DARBE YAPAN MEŞRULAŞTIRILIYOR

BM’de 24 Eylül 2014’te konuşan Erdoğan, Sisi’nin meşrulaştırılmasını tepki gösterdi: “Mısır’da halkın oylarıyla seçilmiş iktidar darbeyle indirilirken Birleşmiş Milletler de ülkeler bunu izliyor ve darbeyi yapan meşrulaştırılıyor. Birleşmiş Milletler doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır.”

SİSİ’Yİ TEBRİĞİ KABUL ETMİYORUZ

Erdoğan, Gül’ün Cumhurbaşkanı olarak Sisi’yi tebrik etmesine üstü kapalı cevap verdi. 24 Haziran 2014 tarihinde Erdoğan, şöyle konuştu: “Darbeyle gelen cumhurbaşkanı sözde bir seçimden sonra tebrikler gitmiş. Biz böyle bir tebriği kabul etmiyoruz.”

BİZ MURSİ’YE ONLAR SİSİ’YE SELAM GÖNDERİR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 23 Mayıs 2015 Sakarya mitinginde konuştu: “Biz Sakarya meydanından Mursi’ye selam göndeririz, Kılıçdaroğlu da Sisi’ye selam gönderir. İsrail’e selam gönderir, Esed’e selam gönderir. Oradaki zulümleri görmeden döner bize der ki; ‘buralarda niye büyükelçimiz yok?’ Emin olun bilmez, Mescid-e Aksa ne demek bilmediği için ‘İsrail ile niye dost değiliz?’ der. İşte Sakarya’dan söylüyorum, Mescid-i Aksa’ya postalları ile girenlerle biz dost olmayız.”

TÜRKİYE’YE SİSİ ARIYORLAR

Ahmet Davutoğlu, 20 Mayıs 2015’te ATV’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çatı adaylığı için şu benzetmeyi yaptı: “Çatı aday bir Sisi denemesidir. Bunu Ekmeleddin Bey’in şahsında söylemiyorum. Bir geçiş dönemi yaşatmaya çalışıyorlar, olmadığını görüyorlar ve koalisyon gibi şeyler söyleyip kırılgan bir Türkiye yaratmaya çalışıyorlar. Biz kırılgan bir siyasete neden olabilecek her teşebbüse karşı çıkarız.”

HA GEZİ HA SİSİ

Davutoğlu, 26 Nisan 2015 Erzincan mitinginde ise şunları söyledi: “Ha ‘Gezi’ ha ‘Sisi’. ‘Sisi’ ile ‘Gezi’nin ne farkı var? Aynı dönemde çıktı bunlar. Mısır darbeyle 100 yıl kaybetti.” (Kaynak; Sözcü)

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.