İsrail'le tazminat ve Hamas konusunda anlaşma

İsrail'le tazminat ve Hamas konusunda anlaşma

Türkiye ile İsrail anlaştı. İsrail 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye, bir Hamas yöneticisini sınırdışı edecek ve tüm davalardan geriye doğru vazgeçecek

A+A-

Türkiye ile İsrail arasında tarihi anlaşma. İsrail 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye, bir Hamas yöneticisini sınır dışı edecek ve davalardan vazgeçecek

İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, söz konusu anlaşma, bir süredir devam eden görüşmelerin devamında, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu'nun ileride Mossad Şefi olacağı belirtilen Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen ile Türkiye Dış işleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında çarşamba günü Zürih'te sağlandı.

İsrail ve Türkiye arasındaki kriz, 2010'da Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'nde, İsrail'in ablukasını kırmak isteyen bir Türk gemisine (Mavi Marmara), Akdeniz'de İsrail donanması tarafından askeri operasyon yapılması ile ortaya çıkmıştı. Gemiye yapılan operasyonda 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Konuyla ilgili bilgi veren İsrailli yetkili, anlaşmanın henüz sonuçlandırılmadığını söylemekle birlikte kabul edilen maddeleri şöyle sıraladı. 

1) İsrail Mavi Marmara'da ölen kişilerin ailelerine verilmek üzere tazminat niteliğinde özel bir fona 20 milyon dolar yatıracak

2) Türkiye ve İsrail ilişkilerini iyileştirecek, bu çerçevede Ankara ve Tel Aviv'e büyükelçiler geri dönecek.

3) Türkiye gemi olayı ile ilgili olarak İsrailli yetkili ve askerlere ilişkin açtığı tüm davaları kapatacak, Bu konuda bir yasal düzenlemeyi de TBMM'den geçirecek.

4) Türkiye, İstanbul'dan Batı Şeria'daki terör olaylarını organize eden Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınırdışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetleri sınırlandırılacak.

5) İki ülke arasında anlaşma imzalandıktan sonra, doğal gaz alanında işbirlikleri masaya yatırılacak. Bunlar, Türkiye'nin İsrail'in offshore petrol alanlarından gaz satın almasını ve Türkiye üzerinden İsrail'in boru hattı ile Avrupa'ya gaz satışını kapsayacak.

Haaretz'e konuşan İsrailli yetkili anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.