İşsizlik oranı gerçeği yansıtmıyor mu

İşsizlik oranı gerçeği yansıtmıyor mu

TUİK'in son açıkladığı işsizlik verilerinde belirgin bir değişiklik olmazken, İş Kur'a işsizlik ödeneği için yapılan başvurularda rekor artışlar yaşanıyor

A+A-

TUİK'in son açıkladığı işsizlik verilerinde belirgin bir değişiklik olmazken, İş Kur'a işsizlik ödeneği için yapılan başvurularda rekor artışlar yaşanıyor.

İş Kur verilerine göre, Şubat ayında işsizlik ödeneği için başvuranlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.1 artışla 81 bin 808 kişiye yükseldi. İşsizlik ödeneği için yapılan başvurular Ocak ayında da yüzde 27.8 artışla 111 bin 384 kişiye yükselmişti.

Böylece, yalnızca yılın ilk iki ayındaki işsizlik ödeneği başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.9 artışla 193 bin 192 kişiye fırladı.

İşsizlik ödeneğine 2014 yılının tamamında yapılan başvurular 899 bin 795 kişi olmuştu. Sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine doğrudan veya kurumun internet sayfası üzerinden elektronik olarak başvurması gerekiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı Kasım, Aralık ve Ocak aylarını kapsayan Aralık döneminde yüzde 10.9 ile, Ocak 2011'deki yüzde 11.1'den sonra, son dört yılın en yüksek düzeyine tırmandı.

İşsizlik, 2013 yılının Aralık döneminde yüzde 10.0 ve 2014 Kasım döneminde yüzde 10.7 düzeyindeydi. Gelişmiş ülkelerde temel işsizlik verisi olarak kabul edilen tarım dışı işsizlik de yüzde 12.9'a çıktı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.