İstanbul'da kira artışı konut fiyat artışını solladı

İstanbul'da kira artışı konut fiyat artışını solladı

Son 1 yıl içinde İstanbul'da konut ilan m2 cari fiyatları yüzde 37,5, kiralar ise yüzde 50,7 arttı

A+A-

Satılık konut ilan m2 cari fiyatları son 1 yıl içinde İstanbul’da yüzde 37,5, Ankara’da yüzde 32,1 ve İzmir’de yüzde 37,4 arttı. Aynı dönem içinde İstanbul'da kira artışı yüzde 50,7 oldu. 

Betam, geçen yılın Ağustos ayına göre Türkiye genelinde ortalama  satılık konut ilan m2 cari fiyatı yüzde 38,9 oranında artarak 4.382 TL  olduğunu belirterek, satılık konut ilan m2 cari fiyatlarının aynı  dönemde İstanbul’da yüzde 37,5, Ankara’da yüzde 32,1 ve İzmir’de yüzde 37,4 artış kaydettiğini ifade etti.

Betam tarafından hazırlanan konut piyasası görünümü raporunda şöyle  denildi:

"Satılık konut ilan m2 cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 37,5, Ankara’da yüzde 32,1 ve İzmir’de yüzde 37,4 artmıştır. Böylece,  ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 5.845 TL, Ankara’da 2.917 TL, İzmir’de ise 5.200 TL olmuştur. Enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları da ülke genelinde ve üç büyük ilde artmaya  devam etmiştir.

Aynı şekilde ucuz ve lüks konutların satılık ilan m2  fiyatlarında da artış devam etmiş, satılık konut ortalama m2 fiyatı  ucuz konutlarda 2.306 TL’ye, lüks konutlarda ise 13.491TL’ye  yükselmiştir. Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak  izlediğimiz satılan konutların satılık ilan sayısına oranı önceki aya  göre gerek ülke genelinde gerekse üç büyük ilde artmıştır. Bu artışın  satılık konut talebindeki yükselişten kaynaklandığı görülmektedir.
Konut piyasasındaki canlılığı ölçen bir diğer gösterge olan kapatılan  ilan yaşı geçen aya göre ülke genelinde ve İzmir’de düşerken, İstanbul’da ve Ankara’da sınırlı bir yükseliş göstermiştir. Kapatılan  ilan yaşı ülke genelinde 70,9 gün, İstanbul’da 75,8 gün, Ankara’da 58,1 gün ve İzmir’de 82,4 gün olmuştur.

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık  artış oranı Ağustos’ta yüzde 34,6 olurken, ortalama kiralık konut ilan  m2 fiyatı 20,9 TL’ye yükselmiştir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da  yüzde 50,7, Ankara’da yüzde 31,8 ve İzmir’de yüzde 30,9 olmuştur. Bu  gelişmelerin sonucunda ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları
İstanbul’da 31,8 TL, Ankara’da 15,4 TL, İzmir’de ise 21,8 TL olmuştur.

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde  hem de üç büyük ilde artmıştır. Kiralık konut piyasasında bir canlılık  göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının toplam  kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve üç büyük ilde hem geçen  yılın aynı ayına göre hem de bir önceki aya göre artmıştır. Bu artış  esas olarak kiralık konut talebinin artmasından kaynaklanmaktadır.

Eylül raporumuza yazlık konut fiyatlarındaki büyük artışı ve ülke  geneli ile üç büyük ildeki kira çarpanlarında gözlenen düşüşü  incelediğimiz iki güncel konuyu ekledik. Yazlık konut bölümündeki  analiz pandemi döneminde değişen yaşam alanı tercihlerinin yazlık  konutların yoğun olduğu ilçelerdeki satılık konut fiyatlarını çok  büyük ölçüde artırdığını göstermektedir. 2020-2021 yıllarında bu  ilçelerdeki satılık konut fiyat artışları ortalamada yüzde 50  civarında olmuştur. Konut yatırımlarının ne kadar sürede geri dönüş  yapacağını gösteren kira çarpanıyla ilgili analiz son dönemde artan  kira fiyatlarına bağlı olarak kira çarpanlarının düştüğünü  göstermektedir. Kira çarpanı ülke genelinde 17,5, İstanbul’da 15,3, Ankara’da 15,8 ve İzmir’de 19,9 yıl olmuştur."