İşte 29 ildeki elektrik kesintilerinin nedeni

İşte 29 ildeki elektrik kesintilerinin nedeni

Önceki gece 29 ilde yaşanan elektrik kesintisine bahar yağmurları nedeniyle üretimi artan HES’lerin yol açtığı ortaya çıktı.

A+A-

Türkiye’de önceki gece 29 ilde yaşanan elektrik kesintisinin nedeni ortaya çıktı. Deniz Çiçek'in Gazete Habertürk'teki haberine göre kesintiye, Hidroelektrik Santral (HES) kaynaklı yoğun elektrik üretiminin neden olduğu öğrenildi. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ve su geldikçe çalışan “nehir tipi” HES’ler, bahar yağmurları nedeniyle yoğun biçimde üretim yapınca, iletim hatlarında aşırı yüklenme sorunu yaşandı.

Bu sırada, yağış nedeniyle de bazı iletim hatları devre dışı kaldı. Erzurum-Ağrı, Erzurum-Özlüce ve Ordu hatlarında elektrik iletim sorunu yaşandı. İstanbul başta olmak üzere 29 ilde elektrik kesintilerine yol açtı. Önceki gün saat 22.30 itibarıyla başlayan elektrik kesintisi 45 dakika sürdü. Uzmanlar, bu tür olayların yinelenmemesi için elektrik iletim sisteminin güçlendirilmesinin önemine işaret etti.

KOMŞU ÜLKELER HAREKETLENDİ

Türkiye’deki hatlarda ortaya çıkan aşırı yükleme sorunu, Bulgaristan ve Yunanistan’ı da harekete geçirdi. Bu ülkeler, Avrupa’daki elektrik sisteminin etkilenmemesi için iletimi durdurdu. Bu da frekansı düşürerek kesintinin etkisini artırdı. Sistemde, 4 bin 300 megavatlık kesinti yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplam kesintinin Türkiye genelinde yüzde 15’lik kesimde 45 dakika süre ile yaşandığı belirtildi.

Yurt genelinde kısmen yaşanan elektrik kesintilerinden şu iller etkilendi: İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Van, Hakkâri, Trabzon, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Samsun, Gaziantep, Rize, Sakarya, Mersin, Yalova, Kayseri, Düzce, Adana, Gümüşhane, Giresun, Artvin, Bingöl, Tunceli, Elazığ, Manisa, Denizli ve Aydın.

Uzmanlar, yaklaşık 16 bin megavat gücünde santralın Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM ) kapsamına alındığını, bu santrallara elektrik alım garantisi verildiğini anımsattı. Uzmanlar, bu çerçevedeki HES’lerin elektriğin kilovatsaatini 7.3 sentten devlete sattığını belirterek, “Bu santrallar ne kadar su geliyorsa o kadar elektrik üretiyor” diye konuştu.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.