İşte kabinenin gecikmesinin nedenleri

İşte kabinenin gecikmesinin nedenleri

Başbakan Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verilmesinin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen yeni kabinenin kurulamaması ile ilgili spekülasyonlar artıyor.

A+A-

Başbakan Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verilmesinin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen yeni kabinenin kurulamaması ile ilgili spekülasyonlar artıyor. Kabinenin 18 Kasım'da açıklanması beklenirken gecikmenin sebebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu belirtiliyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu neredeyse tek başına kendisi belirlemek istiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise buna karşı çıkıyor ve istediği ya da istemediği isimler de ısrar ediyor. Erdoğan, yaşanan anlaşmazlığın işaretini önceki gün “Başbakan başka telden çalarsa, Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa bir sonuç alamayız. Senkronize çalışmamız gerekiyor.” ifadeleriyle ortaya koydu.

İddialara göre Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık özellikle Ali Babacan ismi etrafında yoğunlaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonominin başında Babacan'ı görmek istemediği, buna karşılık Davutoğlu'nun başbakan yardımcısı üzerinde ısrarcı olduğu belirtiliyor. Bunun yanında Binali Yıldırım, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu etrafında da çatlak oluştuğu öne sürülüyor. Davutoğlu'nu köşeye sıkıştıran bir başka faktör, kendisine yakın isimlerin Saray tarafından veto edilmesi. Başdanışmanı Ali Sarıkaya, ekonomi kurmaylarından İbrahim Turhan ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan bunlar arasında sayılıyor.

AK Parti kulislerinde bazı sürpriz hamlelerden de söz ediliyor. Parti içerisinde bir grubun, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ı hedef aldığı ve Dolmabahçe mutabakatındaki rolü üzerinden yeniden Bakanlar Kurulu'na girmesini engellemeye çalıştığı bilgileri sızıyor. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın başbakan yardımcısı, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da içişleri bakanı olabileceği de yine sürpriz iddialar arasında.

Bu durumda Adalet Bakanlığı için en güçlü aday olarak Mustafa Şentop'un adı zikrediliyor ama Davutoğlu ile Şentop arasında 7 Haziran'dan önce başlayan soğukluk halen devam ediyor. Davutoğlu'nun Şentop ve Süleyman Soylu'ya karşı olduğu sır değil. Bu noktada bir diğer sürpriz iddia da Genel Sekreter Abdülhamit Gül'ün adalet bakanı olabileceği şeklinde. Yine eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in milli savunma bakanı olabileceği konuşuluyor.

ERDOĞAN, SOYLU VE BİNALİ YILDIRIM İÇİN ISRARCI

Diğer taraftan, önceki gün yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından özellikle 4 isimle ilgili sürtüşme yaşandığı iddiaları medyaya yansıdı. Bu isimler; Binali Yıldırım, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu. Ahmet Davutoğlu'nun istemediği bu isimler için Erdoğan'ın ısrarcı olduğu ve kendilerini kabinede görmek istediği kaydediliyor. Binali Yıldırım'ın yatırımlardan sorumlu başbakan yardımcısı olacağı öne sürülüyor. Ancak son kongrede genel başkanlık hesapları yapan Yıldırım'ın, Davutoğlu'nun altında başbakan yardımcısı olmayı kabul etmediği gibi bir iddia da söz konusu. (Zaman)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.