İstihdam, faiz artırımı ihtimalini güçlendirdi

İstihdam, faiz artırımı ihtimalini güçlendirdi

ABD'de bugün açıklanan verileri, Fed'in eylül ayında faiz artırımına başlayabileceği sinyalini verdi

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), faiz artışı sürecinde önemle takip ettiği ekonomik göstergelerden biri olan ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisinin hafif gerisinde gerçekleşmesine karşın, pozitif tarafta kalmaya devam etmesi ve önceki ay verilerindeki yukarı yönlü revizyonlar eylül ayında faiz artışına başlanacağı beklentilerini destekledi.

ABD'de bugün açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam temmuz ayında 215 binle beklentinin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 5,3 ile son 7 yılın en düşük seviyesini korudu. Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi 223 bin kişiden 231 bine, mayıs ayı verisi ise 254 binden 260 bine revize edildi.

Fed'in haziran ayında gerçekleştirdiği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının metninde daha önceki söylemlerine göre fazla bir değişikliğe gitmemiş, yine istihdam ve enflasyon verilerine işaret etmişti. Bu toplantı sonrasında eylül ayına kadar açıklanacak iki tarım dışı istihdam ve iki enflasyon verisinin piyasalar için önemi artmıştı. Fed Başkanı Janet Yellen ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın yalnızca ekonomik verilerde kayda değer bir bozulma olması durumunda faiz artırımının eylül ayında yapılamayacağını belirtmesiyle gözler temmuz ve ağustosa ilişkin tarım dışı istihdam verilerine çevrilmişti.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.