İsviçre Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi

İsviçre Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi

Banka'nın faiz toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı -%0,75 olarak kaldı.

A+A-

İsviçre Merkez Bankası (SNB), faiz oranında değişikliğe gitmedi. Banka'nın faiz toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı -%0,75 olarak kaldı. Piyasa beklentisi de  faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi.

SNB, İsviçre Frangı'nın değerinin yüksek olduğunu belirterek, gerektiği sürece döviz piyasasına müdahale etmeye hazır olduklarını ifade etti. SNB, bu yıl için daralma tahminini yüzde 6,0'dan yüzde 5,0'e çekti. Banka, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü büyüme beklediğini kaydetti.

SNB, "Koronavirüs salgını ekonomik gelişmeler üzerinde güçlü etki göstermeye devam ediyor. Bu nedenle genişlemeci para politikasını devam ettiriyoruz." açıklaması yaptı.

Açıklamasında koronavirüs salgınının sonucu olarak ülkede ikinci çeyrekte keskin bir resesyon yaşandığını hatırlatan Banka, GSYH'nin kriz öncesinin yüzde 10 altında olduğuna işaret etti. SNB, "Salgın ve kontrol altına almak için uygulanan tedbirler global ekonomide tarihi bir daralmaya yol açtı." açıklaması yaptı.

Banka, üretim kapasitesindeki düşüşe bağlı olarak işsizlik oranının  daha da artmasının büyük olasılık olduğuna dikkat çekti. Ülkede  işsizlik oranı yüzde 3,3 seviyesinde bulunuyor.

Kararın ardından İsviçre Frangı değer kaybetti ve EURCHF 1,0777 seviyesine kadar çıktı.

İsveçre Merkez Bankası(SNB), enflasyon tahminlerinde de revizyona gitti. SNB'nin tahminlerine göre, bu yıl tüketici fiyatları yüzde 0,6  düşüş gösterecek. Haziran ayı tahmininde düşüş tahmini yüzde 0,7  seviyesinde bulunuyordu.

SNB, gelecek yıl tüketici fiyatlarının yüzde 0,1, bir sonraki yıl yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyor. Önceki tahmin sırasıyla  yüzde -0,2 ve yüzde 0,2 seviyesindeydi.

Tüketici fiyatları en son Ağustos için açıklanan rakamlarla aylık yüzde 0,0, yıllık yüzde -0,9 seviyesinde geldi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.