İtalya, mülteci fonuna muhalefetini kaldırdı

İtalya, mülteci fonuna muhalefetini kaldırdı

İtalya, Türkiye'ye verilecek €3 milyarlık mülteci fonuna muhalefetini kaldırdı

A+A-

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İtalya'nın Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) tarafından verilecek 3 milyar euroluk mülteci yardım fonuna katkıda bulunacağını, ülkesinin bu planın uygulanmasına yönelik muhalefetinin kalktığını gösterdi.

AB ile Türkiye arasında geçtiğimiz Kasım ayında yapılan anlaşmaya göre Ankara'nın Avrupa'ya giden göçmen sayısını azaltması karşılığında yardım öngörülüyor. Brüksel bu anlaşmanın geçtiğimiz yıl 1 milyon mültecinin gelmesinin ardından Afrika ve Ortadoğu'da savaştan ve açlıktan kaçan insanların Avrupa'ya girişini azaltmayı umuyor.

Brüksel ile son dönemlerde bazı konularda anlaşmazlıklar yaşayan İtalya, 2016 bütçesi için biraz daha esneklik kazanabilmek umuduyla Türkiye'ye yapılacak ödemeleri bir süredir engelliyor.

Fakat Renzi'nin dün Nijerya'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamalar daha sonra medyaya sözcüsü tarafından iletilirken, "Bu noktada, insanların hayatını kurtarmak için Türkiye'ye katkımızı sunacağız" ifadeleri kullanıldı.

AB yönetiminden yine dün yapılan açıklamada Türkiye'ye verilecek fona katkıda bulunan ülkelerin bütçe açığı hesaplamalarında bu oranın ayrı tutulacağı belirtilirken, Renzi bu açıklamayı, "sonunda pozitif bir şey" diyerek memnuniyetle karşıladı.

Şu anda Türkiye'de 2.5 milyon Suriyeli göçmen bulunurken, Lübnan ve Ürdün de yüz binlerce göçmene kapılarını açtı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.