İtalya'dan Apple ve Google’a para cezası

İtalya'dan Apple ve Google’a para cezası

Apple ve Google, haksız rekabete sebep oldukları gerekçesiyle İtalya hükümeti tarafından cezalandırıldı.

A+A-

Gerek Avrupa Birliği gerekse ABD’den, hem Google’a hem de Apple cephesine kesilen cezaların ardı arkası kesilmiyor. Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında yapılan tedbirler sıklaştıkça, özellikle yazılım firmalarının dikkat etmesi gereken hususlar da bir o kadar fazlalaşıyor.

Dünyanın en büyük teknoloji devlerinden Apple ve Google, İtalya Hükümeti tarafından ağır bir faturayla cezalandırıldı. 

Google bir basın açıklaması yaptı

Bundan önce ABD’de toplamda 36 eyaletten Google’a, Play Store hizmetlerinde tekel oluşturduğu ve diğer firmalarla olan rekabetini haksızlığa uğrattığı için dava açılmıştı. Bunun sonrasında ise Google bir basın açıklaması yaparak bu davayı haksız olarak nitelendirmişti. 

Şimdi ise bu son ceza hem Google’a hem de Apple’a İtalya’daki Antitröst (Tekelleşme Karşıtı) kanunları ihlal edilmesinden ötürü kesildi. İtalya’nın dava etme sebebi ise bu iki teknoloji devinin kullanıcılarının kişisel bilgilerini, yine kendi kullanıcılarına karşı kullanarak haksız rekabete sebebiyet vermesi oldu.

Google ve Apple 10 milyon Euro ceza

Oldukça tartışmalı olan bu ceza sonucunda Google ve Apple, İtalya’ya 10 milyon Euro ödemek zorunda kalacak. Konuyla ilgili ilk açıklama ise Google cephesinden geldi. Google, kararı hiçbir şekilde kabul etmediğini, kullanıcıların verilerinin ve gizliliğin korunmasına her zaman saygılı olduklarını söyledi. Şirket, kararı temyize götüreceğini açıkladı. Bu ceza Apple’a bu hafta içerisinde kesilen ikinci ceza olma özelliğini de taşıyor. Haftanın başında da hem Apple hem de Amazon’a 200’er milyon Euro ceza kesilmişti.

Etiketler : , ,