İthal ikamesi için ek önlemler masada

İthal ikamesi için ek önlemler masada

Cari açığı artıran ürünlerde vergi ve standartlara yönelik caydırıcı yükümlülükler geliyor

A+A-

Türkiye’nin cari işlemler açığını artıran ürünlerde ithalatı azaltmaya yönelik girişimleri genişliyor. Girdi tedarik stratejisi, teşvik politikalarında yüksek miktarlı ithalat yapılan alanlara yapılan yatırımlara özel teşvikler ve son olarak “dahilde işleme rejimi”ne (DİR) yönelik denetim süreçlerinin sıkılaştırılmasının ardından, bu kez de vergi ve standartlara yönelik kapsamlı bir hazırlık yapılıyor.

DÜNYA Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre girdi tedarik sistemi için oluşturulan altyapı kullanılarak, Türkiye’de ithaline yönelik koruma uygulandığında iç piyasada fiyatların artışı ya da temin edilememesi nedeniyle dengeleri bozmayacak ürünler belirlenecek.

Bu ürünlere yönelik olarak uluslararası kurallar çerçevesinde, vergi uygulamaları mümkün olanlara gümrük vergisi, mümkün olmayanlara yönelik ise, başta AB olmak üzere uluslararası geçerliliği kabul görmüş standartlara tam uygunluk zorunluluğu getirilecek.

Türkiye’nin, standardı düşük elektronik cihazlar başta olmak üzere, süs eşyaları, canlı bitkiler, düşük teknolojili plastik eşyalar, kırtasiye ve kırtasiye üretiminde kullanılan yarı mamul kağıtlar-kartonlar, inşaat malzemeleri, laboratuvar-ölçme cihazları, mobilya-lamba gibi aksesuar nitelikli eşyalar, suni iplikler- elyafl ar gibi ürünlerde çok ciddi miktarlarda ithalat yaptığı belirlendi.

Bu ithalatın boyutunun 30 milyar dolara yaklaştığı, teknolojik düzeyi düşük çoğu ürünün Türkiye’de de üretildiği ve hatta aynı ürün gruplarında ihracat dahi yapıldığı vurgulandı. Yetkililer, alınacak önlemlerle düşük teknolojili ürün ithalatı yapan şirketlerin, kısa ve orta vadede yatırım yapmayı tercih etmelerinin söz konusu olabileceğini vurguladılar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.