İyi rakamlara rağmen borsa geriledi

İyi rakamlara rağmen borsa geriledi

Cari açık ve büyüme rakamları beklenenden iyi gelmesine rağmen artan güvenlik kaygıları ve Brezilya'nın notundaki düşüş nedeniyle borsa günü kayıpla kapattı

A+A-

Cari açık ve büyüme rakamları beklenenden iyi gelmesine rağmen artan güvenlik kaygıları ve Brezilya'nın notundaki düşüş nedeniyle borsa günü kayıpla kapattı.

Yeni tarihi zirveyi görmesinin ardından bir miktar toparlanan, ancak 3.04 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdüren dolar/TL'de hisse senetlerini baskılayan bir diğer unsur oldu.

BIST-100 endeksi günü yüzde 0.22 kayıpla 71,846.52 puanda tamamladı. Bankacılık endeksi ise yüzde 0.9 ekside.

GSYH iç talepteki artışın desteğiyle yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla beklentilerin üzerinde yüzde 3.8 büyüdü.

Cari açık Temmuz'da geçen yıl aynı aya göre yüzde 32 artarak 3.15 milyar dolara yükseldi, ancak beklentilerin altında kaldı.

Güvenlik güçlerine yönelik eylemlerin son dönemde artmasının ardından çok sayıda ilde HDP binalarına saldırılar olması güvenlik endişelerini artırdı.

Cizre'de sokağa çıkma yasağı sürerken; Diyarbakır Valiliği de, Dicle, Lice, Kulp ve Silvan bölgelerini 1 Mart 2016 tarihine kadar "geçici askeri güvenlik bölgesi" ilan ederek, bu alanlara vatandaşların can ve mal güvenliği açısından girişlerinin yasaklandığını açıklamıştı.

GLOBAL BORSALAR BREZİLYA İLE SATICILI

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Brezilya'nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına getirerek Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in yatırımcıların güvenini kazanma ve ülke ekonomisini resesyondan çıkarma çabalarına darbe vurdu.

Brezilya'nın notunun düşürülmesi sonrası, gelirlerinin bir kısmını bu ülkeden elde eden şirket hisselerindeki kayıpların öncülüğünde Avrupa borsalarında düşüşlerin hakim olduğu görülüyor.

Avrupa'daki temel eğilimi gösteren FTSEU300 saat 1710'da yüzde 1.2 satıcılı seyrederken; bu ülkede yatırımı bulunan şirket hisselerinde yüzde 2-4 arası kayıplar hakim.

Brezilya'nın kredi notunun düşürülmesi sonrası artan risk algısından olumsuz ekilenen gelişmekte olan ülke borsaları endeksi de yüzde 1 üzeri satıcılı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.