Japon Nikkei endeksi son 23 yılın rekorunu kırdı

Japon Nikkei endeksi son 23 yılın rekorunu kırdı

Japonya'nın Nikkei hisse senedi ortalaması Temmuz 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

A+A-

Japonya'nın Nikkei hisse senedi ortalaması, ABD'nin borç tavanı anlaşmasına ilişkin iyimserlik ve zayıflayan yen ile Pazartesi günü Temmuz 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Japon çip şirketlerinin hisseleri, yapay zeka coşkusunun Wall Street emsallerini yükseltmesinin ardından daha iyi performans göstermeye devam etti.

Nikkei (.N225) işlemlerin ilk 10 dakikasında 31.560,43'e kadar yükseldi, ancak seans boyunca kazançlar azaldı ve endeks son olarak %1,7 artışla 31.427,38'de kaldı.

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü yaptığı açıklamada Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir bütçe anlaşmasına vardıklarını ve anlaşmanın oylama için Kongre'ye taşınmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak anlaşma, katı Cumhuriyetçiler ve ilerici Demokratların tepkisini çekti

Nomura Securities'de stratejist olan Maki Sawada, "Anlaşma tamamlanmadı, bu nedenle hala bir risk seviyesi var, ancak temel anlaşma risklerin azaldığını gördü ve her iki taraf da teknik bir temerrütten kaçınmayı taahhüt etti" dedi.

"Nikkei bugün psikolojik 31.500 sınırını aştı, ancak sonunda bu seviye biraz fazla ağır geldi," dedi. "Bu hafta, Nikkei'nin istikrarlı bir şekilde ilerlemesini bekliyorum, ancak hızını kontrol etmek için kısa vadeli geri çekilmelerle."

Daha geniş kapsamlı Topix (.TOPX) 2,175.13'e kadar yükseldi, ancak geçen haftanın 33 yılın en yüksek seviyesi olan 2,188.66'ya yaklaşamadı. En son %1,1 artışla 2.169,66 seviyesindeydi.

Nikkei'nin ihracatçı hisselerine daha fazla ağırlık vermesi, yenin son altı ayda ilk kez dolar başına 141 seviyesine gerilemesinden daha fazla kazanç elde etmesini sağladı. Daha zayıf bir para birimi denizaşırı gelirlerin değerini artırıyor.

Honda Motor (7267.T) %2,5 ve Nissan (7201.T) %1,5 yükseldi.

Nikkei'nin en iyi performans gösteren şirketi, müşterileri arasında Nvidia Corp'u (NVDA.O) sayan çip test ekipmanı üreticisi Advantest (6857.T) oldu. Advantest'in hisseleri %6,9'a varan bir artışla rekor seviyeye yükseldi ve kazançlar devam ederse üç günlük bir ralliyi uzatmaya hazırlanıyor.

Nikkei'nin 225 bileşeninden 191'i yükselirken, 31'i düştü ve üçü yatay seyretti.

İlgili Haberler