Japonlar Alibaba'yı tahtından edecek

Japonlar Alibaba'yı tahtından edecek

Dünyanın en büyük halka arzı olarak tarihe geçen Alibaba'nın rekorunu Japonlar, Japan Post'u halka arz ederek kırmak istiyor

A+A-

Dünyanın en büyük halka arzı olarak tarihe geçen Alibaba'nın rekorunu Japonlar, Japan Post'u halka arz ederek kırmak istiyor.

Çinli Alibaba şirketi 2014'te 25 milyar dolarlık tutar ile halka arz edilmiş ve bu rakam şimdiye kadar yapılmış en büyük halka arz ile tarihe geçmişti

Ancak Japan Post şirketinin yaklaşık 10 yıldır devam eden halka arz çalışması tamamlanır ve bazı öngörülerin doğru çıkması durumunda şirket bu yıl sonbaharda halka arz edilirse Alibaba'nın halka arz rekoru el değiştirmiş olacak.

Japonya Maliye Bakanlığı kontrolündeki Japan Post şirketi, ülkenin en büyük mevduat bankası ve sigorta şirketiyle ulusal posta servisini bir araya getiren bir yapıda. Şirketin sadece finansal kolunun yönettiği varlıkların toplam değeri Aralık ayı itibariyle 205 trilyon yen (1.71 trilyon dolar). Bu rakam Japonya’nın toplam gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) üçte biri düzeyinde

Halka arz ile ilgili hala devam eden tartışmalar bir tarafa yaklaşık 10 yıldır devam eden çalışmaların yakında tamamlanması ve şirketin sonbaharda halka açılması planlanıyor. Bakanlık tasfiye için 33 milyar dolarlık bir hedef koymuş durumda.

Tokyo merkezli yatırım firması FinanTec'inin kurucusu Masaki Kai, dev halka arz hakkında," 1990'larda NTT'nin halka arzı da bu duruma benziyordu. Japon Post'un arzı pozitif bir gelişme. Japan Post'un halka arzıyla birlikte hisse senedi piyasasından uzak duran Japonlar bu piyasalara ilgi duymaya başlayacak." diyor.

Nikkei Asian Review’a göre üç ayrı şirketin halka arzı şeklinde gerçekleşebilir. Bazı hesaplamalara göre bu durumda arzın değeri düşerek 10 ile 20 milyar dolar arasında gerçekleşebilir. (Marketwatch)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.