Japonya şimdi ne yapacak

Japonya şimdi ne yapacak

BOJ'un beklenmedik şekilde teşviki yükseltmesi, dikkatleri yeniden Başbakan Shinzo Abe’in ekonomik politikaları ve satış vergisi artırımı kararı üzerine çekti

A+A-

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) beklenmedik şekilde teşviki yükseltmesi, dikkatleri yeniden Başbakan Shinzo Abe’in ekonomik politikaları ve satış vergisi artırımı kararı üzerine çevirdi.

Şirket karları daha yüksek gelirken, yen düşüşü koruyor ve 22 ay önce Abe’in göreve geldiği tarihten bu yana hisse senetleri yüzde 57 değer kazandı. Tüketici fiyatlarındaki artış merkez bankası hedefine giden yolun yarısında iken, satış vergisindeki artışın ardından yurtiçi hasıla büyümesi ikinci çeyrekte 5 yıldan bu yana en sert şekilde daraldı.

Abe kurumsal yönetimi güçlendirmek, tarıma yönelik kısıtlamaları kaldırmak, iş hayatında kadın katılımını artırmak ve uzun vadeli büyümeyi sağlamak amacıyla ticaret anlaşmaları yapılması için çabaların hızlandırılmasına yönelik baskı altına girdi. Abe ayrıca önümüzdeki birkaç ay içinde Japonya ekonomisinin borçların kontrol altına alınabilmesi için başka bir vergi artışını daha kaldırabileceğine ilişkin karar almak durumunda.

Tokyo’daki JPMorgan Chase & Co. Japonya baş ekonomisti Masaaki Kanno, “BOJ vakit kazanırken hükümet büyüme stratejisi ve mali düzenlemeleri geliştirmek zorunda. Eğer hükümet tembelleşerek zayıf yen ve yükselen hisse senedi fiyatlarının faydaları ile vakit kaybederse sonuçlar kötü olacaktır” dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.