Japonya'da BoJ ile hükümetin "yen" tartışması sürüyor

Japonya'da BoJ ile hükümetin "yen" tartışması sürüyor

Japon hükümetinin ekonomi komitesinin üyelerinden Yuri Okina, BOJ'un uzun vadeli tahvil getirilerine uyguladığı sınırlamanın Japon yenindeki zayıflığın nedenleri arasında olduğunu öne sürdü.

A+A-

Japon yenindeki zayıflığa ilişkin hükümet yetkilileri ile BoJ yönetimi arasında bir süredir devam eden tartışma, hükümet kanadından yeni bir açıklama ile devam etti. Japon hükümetinin ekonomi komitesinin üyelerinden Yuri Okina, BOJ'un uzun vadeli tahvil getirilerine uyguladığı sınırlamanın Japon yenindeki zayıflığın nedenleri arasında olduğunu öne sürdü.

Bir dönem BOJ'da da görev yapan Okina, Japon yeninde "negatif sarmala" yol açtığını öne sürdüğü getiri sınırının kaldırılması gerektiğini savundu. 

BOJ, ekonomisi desteklemek için 10 yıl vadeli Japon devlet tahvilinin getirisini yüzde 0,25'te tutuyor.  Okina yaptığı açıklamada, "Kuroda'nın yüzde 0,25 getiri sınırını savunma ihtiyacına yaptığı vurgu yendeki değer kaybını hızlandırıyor. Yende daha fazla değer kaybından kaçınmak için BOJ'un tahvil getirilerine ilişkin mesajını zayıflatması, para politikasını yönlendirirken yendeki hareketleri daha fazla dikkate alacağını söylemesi gerekli" dedi.

Okina, BOJ'un getiri eğrisi kontrolünde ince ayar yapmasını ve uzun vadeli faizlerin hedef civarında daha esnek hareket etmesine izin vermesinin yende daha fazla değer kaybının önüne geçeceğini savundu. 

İlgili Haberler