Japonya'da dış ticaret açığında 10 yılın rekorunu kırdı

Japonya'da dış ticaret açığında 10 yılın rekorunu kırdı

Japonya'da ihracattaki artışın sınırlı kalması, ithalatın artması nedeniyle cari açık 10 yılın rekorunu kırdı

A+A-

Mart ayında kömür, ham petrol ve petrol ürünlerinin yüksek maliyetleri sebebiyle ithalatın artması, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya'da yıllık ticaret açığının 21,7 trilyon yen (161 milyar dolar) ile rekor seviyeye çıkmasına neden oldu. Bu miktar, 2013 mali yılında 13,7 trilyon yen olan bir önceki rekordan daha yüksek.

Japon Yeni'nin bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,5 değer kaybetmesi Japon ihracatçıların geçmişte döviz kurları nedeniyle üretimi denizaşırı ülkelere kaydırması nedeniyle ihracatın değil ithalatın değerinin artırmasına yol açtı.

Maliye Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat bir önceki yıla göre %4,3 artarak, ABD'li otomobil üreticilerinin sevkiyatlarının öncülüğünde 25'inci ay üst üste artışını kaydetti. Bu oran, ekonomistlerin %2,6'lık medyan tahmininden daha yüksek, ancak Şubat ayındaki %6,5'lik artıştan daha düşük.

Analistler, ihracattaki zayıflama nedeniyle Japonya'nın ticaret açığının şimdilik süreceğini belirtiyor. Norinchukin Araştırma Enstitüsü Baş Ekonomisti Takeshi Minami, "Çin'in tüketimi, COVID kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bile güçsüz" dedi.

Küresel enflasyonun yükselmesini kontrol altına almak amacıyla aylardır süren global para politikası sıkılaştırması, dünya genelinde resesyon tehdidi oluştururken, iki orta ölçekli ABD bankasının yakın zamanda iflası ve Credit Suisse'deki sorunlar, kredi sıkışıklığı endişelerini yükseltti.

Perşembe günü açıklanan verilere göre, ithalat yıllık bazda %7,3 artarak, %11,4'lük medyan artışın altında ve bir önceki ayki %8,3'lük artışın ardından gerçekleşti. Mart ayında ticaret dengesi, Şubat ayındaki 897 milyar yenlik açıktan sonra, Mart ayında 1,29 trilyon yenlik medyan tahmine kıyasla 754,5 milyar yen açık verdi.

Bölgelere göre, Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan ihracat, yıllık bazda %9,4 artarak, bir önceki ay görülen %14,9'luk artışa kıyasla yavaşladı. Ticaret verilerine göre, Japonya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'e yönelik ihracat, Mart ayında yıllık bazda %7,7 azalarak, dört ay üst üste düşüş yaşadı.