JCR, Türkiye'nin notunu teyit etti

JCR, Türkiye'nin notunu teyit etti

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük kredi notu olan "BBB-" olarak teyit etti.

A+A-

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük kredi notu olan "BBB-" düzeyinde "durağan" görünümle teyit ederken, Türkiye'nin kredi notunu yükseltmek veya korumak için makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi gerektiğe dikkat çekti.

JCR tarafından yayımlanan bültende, ihtiyatlı maliye politikası ve sıkı gözetimde bulundurulan bankacılık sektörünün kredi notunu desteklediği, ancak düşük tasarruf oranları, kronik cari açık ve dış finansman gereksinimi için uluslararası piyasalara bağımlı olunmasının kredi notunu kısıtladığı ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkelerdeki ekonomik ve parasal koşullar gibi dışsal faktörlerin yanı sıra iç siyasi ve sosyal istikrara karşı duyarlı olduğuna dikkat çekilen raporda, "Bu koşullar altında makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi kredi notunun korunması veya iyileşmesi için hayati önem taşımaktadır" denildi.

Söz konusu dengesizliklerin giderilmesi için "düşük tasarruf oranı, süreklilik arzeden yüksek enflasyon ve ara malı ithalatına olan bağımlılıktan oluşan temel sorunların" giderilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'de yatırımcı güvenini sağlayan temel faktörlerden birinin mali disiplin olduğuna dikkat çekilen raporda, "Bu ve gelecek yılki seçimler yaklaşırken harcamaların artırılması yönünde baskı ortaya çıkabilir... Ancak bu nedenle hükümetin kamu maliyesini bütçe hedeflerinden büyük ölçüde sapacak şekilde idare edeceği ihtimali düşük" denildi.

Türkiye'nin makro ihtiyati önlemler ve kısmen sıkı mali ve para politikaları ile makroekonomik istikrarı sağladığına dikkat çekilirken, bu yılki cumhurbaşkanlığı ve gelecek yılki genel seçimler yaklaşırken izlenen politikaların ne ölçüde ilerleme kaydettiğinin ve yatırımcı güveninin izleneceği de belirtildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.