Jeff Bezos astronot unvanı alamayacak

Jeff Bezos astronot unvanı alamayacak

Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin kişisi Jeff Bezos, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği uzay uçuşundan sonra astronot unvanı alamayacak.

A+A-

Blue Origin roketiyle uzaya uçan Amazon kurucusu Jeff Bezos, astronot unvanını alamayacak. Uçuş gününde, ABD Federal Havacılık İdaresi, bir kişinin astronot unvanını alabileceği kriterlerde değişiklikler yaptı ve bu 17 yıl sonra ilk kez oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde vatandaşlara astronot unvanı verebilen yalnızca üç kurum var: ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Savunma Bakanlığı ve NASA Uzay Ajansı. Son iki kurum, yalnızca çalışanlarına statüler atayabilmekte. Ancak ABD Federal Havacılık İdaresi ise bazı kriterleri karşılamaları halinde kişlere astronot unvanı verebiliyor.

Yeni FAA kuralları, bir uzay turistinin astronot unvanını alamayacağını belirtiyor. Bunu yapmak için mürettebatın bir üyesi olması, tüm nitelikleri geçmesi, belirli eylemleri gerçekleştirmesi ve Dünya'nın 80 km üzerinde bir yüksekliğe çıkması gerekiyor.

Jeff Bezos'un astronot unvanı almasını engelleyen faktörler ise şöyle: Birincisi, Bezos ve yolcular uzay uçuşu gerçekleştirmek için kalifiye değiller ve ikincisi, Blue Origin gemisi mürettebatın katılımı olmadan Dünya'dan kontrol edildi.

Bununla birlikte yeni kurallarda, Branson, Bezos ve bazı ekip arkadaşlarına, "ticari uzay uçuşuna katkılarından" dolayı fahri ödüller verilebileceği yer almakta. Ticari uzay taşımacılığından sorumlu FAA, tamamen kendi takdirine bağlı olarak, kimin “fahri” astronot unvanına uygun olduğunu belirlemesi bekleniyor.