Jeotermal elektrik üretimi ilk 6 ayda yüzde 36 büyüdü

Jeotermal elektrik üretimi ilk 6 ayda yüzde 36 büyüdü

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretiminin yılın ilk altı ayında yüzde 36 arttığını belirtti.

A+A-

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretimi nin yılın  ilk altı ayında yüzde 36 arttığını belirterek, dışa bağımlılığı azaltan bu kaynağa dayalı yatırımların desteklenmeye devam edilmesini  istedi. 
   
Türkiye'de yılın ilk altı ayında elektrik üretimi yüzde 2.5  artarken, bu artışla jeotermal kaynaklara dayalı elektrik üretiminin  de katkısı oldu. Enerji Günlüğü'nün derlediği bilgilere göre yerli ve  yenilenebilir kaynaklardan jeotermale dayalı elektrik üretimi yılın  ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 36'lık artışla 3 milyar 337  milyon kWh seviyesine yükseldi. Böylece jeotermal enerji  santrallerinin toplam elektrik üretimindeki payı ilk altı ay  itibariyle yüzde 1.8'den yüzde 2.4'e yükseldi.  

Kesintisiz bir enerji kaynağı

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam  elektrik üretimindeki payının her geçen gün arttığını söyledi. Bu  artışın enerjide dışa bağımlılığı azalttığına işaret eden Şentürk "Yenilenebilir kaynaklar arasında yer alan jeotermal hem yerli, hem de  kesintisiz bir enerji kaynağı. Bu yüzden enerjide dışa bağımlılığı  azalttığı gibi, istikrarlı bir kaynak olarak şebeke ve sistem  yönetimini de kolaylaştırıcı bir role sahip" dedi. 
   
Ufuk Şentürk, Türkiye'nin jeotermal elektrikte 4.000 Mwe'lik  potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bu potansiyel realize  olduğunda JES'lerin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 10'lara  yükselecektir" dedi.
   
Türkiye'deki jeotermal kaynak potansiyelini değerlendirme  konusunda JESDER üyesi yatırımcıların büyük bir çaba içinde olduğunu  vurgulayan Ufuk Şentürk, "Bu çabaların hükümetimizce de yeni dönemde  destekleneceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.