Johnson, Brexit ültimatomunu reddetti

Johnson, Brexit ültimatomunu reddetti

Boris Johnson Paris'ten gelen ve İngiliz hükümetine tedbir maddesine ilişkin yeni öneri sunması için iki haftalık süre tanıyan ültimatomu reddetti

A+A-

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Paris'ten gelen ve İngiliz hükümetine tedbir maddesine ilişkin yeni öneri sunması için iki haftalık süre tanıyan ültimatomu reddetti

Yeni tür bir Brexit anlaşmasına ilişkin bu yönde alternatif öneriler Johnson hükümetinden henüz çıkmazken Londra, Fransa'dan gelen ültimatomun 'yapay son tarih' olduğunu ve herhangi bir bağlayıcılığı olmayacağını düşünüyor.

İki haftalık süre çağrısı çarşamba günü Paris'te bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa Birliği dönem başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Antti Rinne'nin görüşmesi sonrası Elise Sarayı diplomatları tarafından medyaya yansıtılmıştı.

Johnson benzeri şekilde daha önce ağustos ortasında Alman Şansolye Angela Merkel tarafından da 30 gün içerisinde bir alternatif getirmeye zorlanmış ancak belirtilen süre içerisinde bunu yapmamıştı.

Macron ve Rinne ekim ayı başına kadar alternatif bir model önerisi olmadığı takdirde AB liderlerinin daha sonra verilecek önerileri tartışmaya ve karara bağlamaya yeterli zamanlarının olmayacağını ileri sürüyor.

En iyi senaryo bile zaman yetersizliği nedeniyle başarısız olabilir

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar Johnson'ı Birleşmiş Milletler New York zirvesinde gördüğünde onunla konuşup yeni bir anlaşma elde etmeye çalışacağını söylese de varılacak tüm yeni anlaşmaların İngiliz Parlamentosu'ndan ve AB onayından geçmesi gerekiyor. Herkesin aklındaki soru ise tüm bunlar için yeterli zamanın olup olmadığı.

Özellikle İngiltere'de parlamentonun tartışmalı şekilde askıya alınmış olması ve AB'nin kurumlarının işleyiş takvimi en iyi senaryonun dahi zaman kısıtlaması nedeniyle anlaşmasız Brexit ile sonuçlanabileceğini gösteriyor.

Juncker: Yeni bir anlaşma ihtimali yüzde 50

Son olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker "Bir anlaşma sağlayabiliriz ama bunun ihtimalini yüzde 50 olarak görüyorum" açıklamasında bulundu ve varılacak bir anlaşmanın her iki tarafın da menfaatine olacağını yineledi.

Juncker ilk kez sınır kontrollerini geri getiren tedbir maddesi yerine kontrollerin sınırdan uzakta yapılabileceğini "çıkış ve varış noktası" adını verdiği farklı bir sistem ile çözüm oluşturabilecek bir fikir üzerine düşündüğünü ifade etti.

Bu fikrin detaylarına ilişkin şimdilik herhangi bir çalışma yok ancak Johnson Brüksel'in son anda benzeri bir çözüm adımını atmaya kendini mecbur hissedeceğini düşünüyor.

Sunulan öneriler yeterli değil

Perşembe günü İngiliz hükümetinden ilk kez Avrupa Komisyonu'na Brexit'e dair bazı teknik alanlarda öneri notları sunuldu ancak Komisyon bu önerilerin yeni bir anlaşma için yeterli olmadığı gibi herhangi bir bağlayıcı özelliğinin de bulunmadığını açıkladı.

Sert Brexit için hazırlıklar devam ediyor

AB devlet lideri 17 Ekim'de Brüksel'deki zirvede bir araya gelecek ve gündemin bir numaralı maddesi Brexit'te gelinen nokta olacak. Bu tarihe kadar alternatif bir öneri oluşmadıysa Brexit için belirlenen 31 Ekim son tarihi için ya uzatma alınacak ya da anlaşmasız Brexit için tüm taraflar bir süredir yaptıkları hazırlıklar ile kendilerini korumaya alıp çarpma pozisyona geçecek.

Aynı daire içinde dönüp duruyoruz

Euronews Türkçe'nin görüştüğü Komisyon kaynakları altı dolu olmayan bir takım önerilerin şimdilik sadece gayrı-resmi görüşmelerde dillendirildiğini ve genel olarak yapılan fikir alış-verişlerinin "aynı daire içinde dönüp durmaktan başka bir işe yaramadığını" kaydediyor.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.