JP Morgan, Türkiye’nin enflasyon tahminini yükseltti

JP Morgan, Türkiye’nin enflasyon tahminini yükseltti

TÜİK'in dün açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamiklerinin kötüleştiğine işaret etti.

A+A-

 Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e çıkarırken, 2022 sonu için enflasyon tahminini yüzde 10,5 olarak korudu.
 Mart ayında gıda fiyatlarının bir önceki aya göre beklentilerin yarısı seviyesinde yüzde 1,1 arttığını, ancak bunun yüzde 1,3'lük çekirdek enflasyon artışı ile telafi edildiğini belirten JPMorgan, fiyat baskılarının genele yaygın olmadığını, sağlık, eğlence, eğitim, lokanta ve otel gibi birkaç sektörle sınırlandığını da vurguladı.
"Bu durum, bizim geçtiğimiz 4 ayda yapılan faiz artırımlarının kümülatif etkisinin talebi sınırlamaya başladığı ve arza ilişkili daralmalarınıo belirli sektörmlerde fiyat baskılarını azdırdığı görüşümüzü destekliyor" değerlendirmesini yapan   JP Morgan, lirada son dönemdeki zayıflığın maliyet bazlı fiyat baskılarını artırmaya başladığını ve bunun Mart ayında ÜFE'de görülen yüzde 4,1'lik artışla yansıtıldığını da vurguladı.

JP Morgan raporunda, "Nihai olarak, lirada zayıflama yeniden enflasyon bekleyişyerinde bir kötüleşmeye yol açtı.   Kısacası, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamikleri kötüleşti.
Bunun sonucu olaraky, yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e revize etti. 2022 yıl sonu için enflasyon tahminimiz yüzde 10,5'te değişmeden kaldı" ifadelerini kullandı.


Etiketler : , ,