JP ve Morgan Stanley: Faiz indirimi devam edecek

JP ve Morgan Stanley: Faiz indirimi devam edecek

Morgan Stanley ve JP Morgan TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesini bekliyorlar.

A+A-

TCMB Para Politikası Komitesi'nin yeni Başkan Murat Çetinkaya'nın başkanlığında bugün yaptığı toplantıda alınan gecelik faizin indirilmesi kararını değerlendiren JP Morgan ve Morgan Stanley analistleri, TCMB'nin faiz koridorunu üst bandı aşağı çekerek daraltmaya devam edeceğini öngördüler. 

TCMB'nin bugün piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini 50 baz puan indirerek yüzde 10,0 seviyesine çektiğine işaret eden JP Morgan, "TCMB, ihtiyatlı ifadelerini korudu. Sıkı bir likidite duruşuna ihtiyacın devam ettiğini bir kez daha vurguladı. Bazı piyasa katılımcıları TCMB'nin, Türk varlıklarını kırılgan hale getirecek şekilde daha radikal bir faiz indirimi yapması veya sinyalini vermesi riski görüyorlardı, Bu riskten şu an için kaçınılmış görünüyor. Bugün alınan kararın TCMB'nin kredibilitesini destekleyeceğini ve daha fazla indirim için alan sağlayacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Nisan ayında enflasyonun yüzde 7,1'e gerilemesini ve Eylül ayına kadar yüzde 7 civarında kalmasını beklediklerini ifade eden JP Morgan, enflasyondaki bu gerilemenin daha fazla faiz indirimine destek olacağını öngördü.

TCMB'nin bugün PPK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada geçtiğimiz toplantıya göre iki ana değişiklik olduğunu ifade eden Morgan Stanley ise, "Enflasyon görünümü iyileşiyor' ifadesinini TCMB'nin faizi neden 25 baz puan yerine 50 baz puan indirdiğini, 'İstikrarlı ve ılımlı büyüme var" ifadesinin ise neden 75 baz puan indirim yapılmadığını açıkladığını savundu.

Morgan Stanley, "Eğer oynaklık cari seviyede devam eder ve enflasyon yukarı yönlü sürpriz yapmaz ise TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında kademeli indirimlere Mayıs ve Haziran aylarında devam etmesini bekliyoruz. TCMB'nin 25 veya 75 baz puan yerine 50 baz puanlık indirimler yapması daha olası. Gelecek hafta açıklanacak Enflasyon Raporu ve sonrasında yapılacak basın toplantısında verilecek mesajlara göre beklentilerimizi revize edebiliriz" değerlendirmesini yaptı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.