JPMorgan ve Goldman Sachs Rus tahvil işlemlerinden çekiliyor

JPMorgan ve Goldman Sachs Rus tahvil işlemlerinden çekiliyor

ABD'de Rus tahvillerine getirilen işlem kısıtlamaları sonrasında iki büyük ABD bankası JPMorgan ve Goldman Sachs Rus tahvilleriyle ilgili işlemlerden çekilme kararı aldı.

A+A-

Wall Street’in iki büyük bankası JPMorgan ve Goldman Sachs, Biden yönetiminin ABD’li yatırımcılara Rus tahvilleriyle ilgili işlem yapma yasağı getirmesinin ardından bu işlemlerden çekildiğini açıkladı.

Piyasada işlem yapan profesyonel yatırımcılara göre iki dev banka bu ay için Rus tahvili için alıcı ve satıcıları eşleştirmeye devam ediyor.

Bloomberg kaynaklarına göre ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi’nin (OFAC) ABD’deki yatırımcıların Rus tahvili almasını yasaklaması sonrası JPMorgan işlemlerden geri çekildiği belirtirken, Goldman Sachs sözcüsü de söz konusu işlemleri askıya aldığını açıkladı.

Goldman Sachs’tan yapılan açıklamada, “OFAC’ın güncellediği rehber ve Goldman Sachs’ın Rusya ile ilgili işlemlerini gittikçe azaltmasıyla uyumlu olarak şirket Rus varlıklarla piyasa yapıcı belirli işlemleri yürütmeyecek” ifadelerine yer verildi.

 

Hazine Bakanlığı’ndan 6 Haziran’da yapılan açıklama finansal kısıtlamaları artırarak piyasa oyuncularının hazırlıksız yakalanmasına ve hukuk departmanlarıyla hararetli görüşmeler yaşanmasına neden olmuştu.

ABD’nin daha önce uyguladığı politikalar Goldman Sachs ve JPMorgan gibi aracı kurumların ucuz Rus tahvillerini değerlendirmek isteyen müşterilere yardımcı olmasına izin veriyordu.

Mevcut uygulamada ise ABD’li piyasa oyuncularının Rus kurumlarınca ihraç edilmiş yeni veya yürürlükte bulunan varlıklarını satın almaları yasaklanmış oldu.

Bankaların müşterilerin isteği üzerinde ya da yeni alıcılar bulma beklentisiyle rutin olarak tahvil satın aldığı biliniyor.

Geçtiğimiz hafta bir OFAC sözcünün yaptığı açıklamaya göre güncellenmiş rehber ABD’li yatırımcıların hala Rus tahvillerini satabilir ya da ellerinde tutabilecekleri fakat yeni tahvil satın alamayacakları anlamına geliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler