Kaldıraçlı endeksler 1 Nisan'da başlıyor

Kaldıraçlı endeksler 1 Nisan'da başlıyor

Borsa İstanbul 1 Nisan’dan itibaren, Kaldıraçlı Endeksler ve Kısa Endeksler hesaplanmaya başlayacak

A+A-

Kaldıraçlı ve Kısa Endeksler sayesinde yatırımcılar, kaldıraç oranına bağlı olarak, aynı getiriyi daha düşük yatırım tutarlarıyla elde etme fırsatı yakalayacaklar.

Borsa İstanbul 1 Nisan’dan itibaren, aynı getiriyi daha düşük yatırım tutarlarıyla (kaldıraç etkisi) elde etme fırsatı sunan Kaldıraçlı Endeksleri ve aynı getiriyi piyasanın ters yönlü hareketi durumunda ve daha düşük yatırım tutarlarıyla elde etme fırsatı sunan Kısa Endeksleri hesaplamaya başlayacak.

Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Kaldıraçlı Endeksler, referans alınan belli bir endeksi (dayanak endeks) aynı yönde ve baştan belirlenmiş bir kaldıraç oranıyla yansıtan endeksler olarak biliniyor. Kaldıraçlı Endekslerde, kaldıracın borçlanarak daha fazla yatırım yapmak suretiyle elde edildiği ve borçlanmanın da günlük repo oranlarından yapıldığı varsayılıyor. Dolayısıyla endeks, dayanak endekse bağlı toplam getiriden, borçlanma maliyeti (BIST-KYD Repo (Net) Endeksi getirisi) çıkartılarak hesaplanıyor.

Kaldıraçlı Endeksler gibi Borsa İstanbul tarafından Türkiye’de ilk kez hesaplanacak olan Kısa Endeksler ise referans alınan belli bir endeksi (dayanak endeks) ters yönde ve baştan belirlenmiş bir kaldıraç oranıyla yansıtan endeksler olarak biliniyor. Kısa Endekslerde kısa pozisyonun ve kaldıracın, endeksteki paylar ödünç alınıp açığa satılarak elde edildiği, açığa satıştan elde edilen fonun ise günlük repo oranlarından değerlendirildiği varsayılıyor. Dolayısıyla endeks, dayanak endekse bağlı toplam getiriye, faiz getirisi (BIST-KYD Repo (Net) Endeksi getirisi) eklenerek hesaplanıyor.

Kaldıraçlı ve Kısa Endeksler sayesinde yatırımcılar, kaldıraç oranına bağlı olarak, aynı getiriyi daha düşük yatırım tutarlarıyla elde etme fırsatı yakalayacaklar.

Borsa İstanbul’un 1 Nisan itibariyle Türkiye’de ilk kez hesaplamaya başlayacağı “Kaldıraçlı ve Kısa Endeksler”in başlangıç değerleri 1000 olacak ve endeksler gün sonlarında hesaplanacak.

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.