Kanada İran'a yaptırımları kaldırdı

Kanada İran'a yaptırımları kaldırdı

Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion, İran'a uygulanan ithalat, ihracat ve finansal yaptırımların kontrollü olmak şartıyla kaldırıldığını söyledi

A+A-

Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion, İran'a uygulanan ithalat, ihracat ve finansal yaptırımların kontrollü olmak şartıyla kaldırıldığını, 2012 yılından bu yana kopuk olan diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması için de diyaloğa geçileceğini açıkladı.

İran'ın nükleer planları konusunda hâlâ endişelerinin olduğunu ve bu planların herhangi bir yönden gelişmesine yardımcı olabilecek hiçbir mal, hizmet ve hassas teknolojinin ya da bunlara ait malzemelerin İran'a ihracatına izin vermeyeceklerini söyleyen Dion, bu konudaki sıkı kısıtlamaların devam edeceğinin altını çizdi.

İran'a yapılacak tüm dış satımda belge şartı koyduklarını ve izin belgesi alınmayan hiçbir malın bu ülkeye ihracına izin verilmeyeceğini belirten Dion, tüm ihracat izin belgelerinin de hassasiyeti açıklanan kalemlere göre verileceğini bildirdi.

İlişkilerin bir gecede normale dönmesi mümkün değil

İran'la 2012 yılında kesilen diplomatik ilişkilere de değinen Dion, şunları ifade etti:
"Diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve elçiliklerin kapatılması hataydı. Angajman, anlaşma demek değildir. İran'daki insan hakları ihlalleri ve İsrail ile ilişkiler konusu bizim için endişe verici olmaya devam ediyor. İran'la ilişkilerin bir gecede normale dönmesi mümkün değil. İki ülke adım adım, yeniden normal diplomatik ilişkiye dönecek."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.