Kanal İstanbul bölgesinde arazi fiyatları hareketlendi

Kanal İstanbul bölgesinde arazi fiyatları hareketlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Kanal İstanbul’un ihalesinin yakın zamanda yapılacağını açıklaması, bölgedeki emlak piyasasını yeniden hareketlendirdi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Kanal İstanbul’un ihalesinin yakın zamanda yapılacağını açıklaması, bölgedeki emlak piyasasını yeniden hareketlendirdi. Dünya'nın haberine göre bir süredir yerinde sayan arazi fiyatlarının, Kanal İstanbul ihalesi ile birlikte yüzde 30’a yakın artacağı öngörülüyor. Öte yandan sektör temsilcileri, bu proje gerçekleşmese de İstanbul’da artan arazi talebi nedeniyle bölgeye ilginin kalıcı olacağını ve fiyatların yükseleceğini belirtiyor.

Marmara Denizi ile Karadeniz’i birleştirecek olan Kanal İstanbul projesinin güzergahın netleştiği 2014 yılından 2017’e kadar bölgede arazi fiyatları 3-4’e kat artış göstermişti. Eva Gayrimenkul verilerine göre Kanal İstanbul güzergâhında yer alan bölgede 2015 yılında arsa metrekare fiyatları 80 ile 700 TL arasında iken, 2020 yılında ise 370 ile 1.900 TL’ye yükseldi. Konut imarlı arsalarda ise artış çok daha fazla. Özellikle 2020 yılının haziran ayında gerçekleşen konut kredisi faiz oranlarının indirilmesiyle mevcut konut stokların erimesiyle bölgede konut imarlı arsaların fiyatları da arttı. 2020 yılsonu itibariyle büyüklük, lokasyon, yapılaşma hakkı gibi farklılıklara göre metrekare fiyatları 2.000 ile 6.000 TL arasında değişiyor.

Kanal İstanbul bölgesinde son 1 yılda fiyat artışı gözlemediklerini söyleyen TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise, pandemiden dolayı yazlık bölgelerdeki arsalar dışında genel olarak arsa fiyatlarında yüzde 8 ila 10 arasında bir düşüş yaşandığını söyledi. “Kanal İstanbul hattı da arsa alıp hızla proje geliştireceğiniz bir bölge değil” diyen Maya, “Çünkü bu alanlarda bir projenin ihale ve yapım süreci var. Bugünden 10 yıl sonrasını düşünerek arsa almak lazım ki, şu anda şirketlerde böyle bir finansman gücü yok. Dolayısıyla bölgeye yatırım yapmak için erken olarak değerlendirilebilir. Ayrıca yapılıp yapılmayacağı ayrı bir konu” dedi.