Karantina sonrası araç satışı artacak

Karantina sonrası araç satışı artacak

KPMG Türkiye, koronavirüs salgınının otomotiv sektörüne etkilerini  analiz etti. 2020'nin ilk çeyreğini üretimde yüzde 6, ihracatta yüzde 14 kayıpla geçiren otomotiv sektörünün, ikinci çeyrekte toparlanmaya  başlayacağı öngörülüyor.

A+A-

KPMG Türkiye, koronavirüs salgınının otomotiv sektörüne etkilerini  analiz etti. 2020'nin ilk çeyreğini üretimde yüzde 6, ihracatta yüzde 14 kayıpla geçiren otomotiv sektörünün, ikinci çeyrekte toparlanmaya  başlayacağı öngörülüyor. Sektörde biriken talebin temmuz ayında satışa  döneceğini belirten KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, "Virüsün yarattığı tedirginlik özel otomobille  ulaşıma talebi artıracak. Bu süreçte lojistikte sıkıntı yaşayan Avrupalı otomobil üreticileri ise Türkiye gibi yakın bölgelerdeki  tedarik sanayine yönelecek" dedi

Koronavirüsün sarstığı sektörlerin başında otomotiv geliyor.
Karantina sürecinde ana sanayide üretime ara verilirken, yan sanayi de  durdu. Türkiye'de Ocak-Mart döneminde toplam üretim bir önceki yılın  aynı dönemine oranla yüzde altı azalarak 341 bin 136 adet olarak  gerçekleşti. İhracat ise bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 14  azalma ile 276 bin 348 adet oldu. KPMG Türkiye'nin değerlendirmesine  göre  küresel otomotiv üretiminde bu yıl 20 milyonluk düşüş  öngörülüyor ancak salgın sonrası işler çabuk düzelecek. Avrupa ve Türkiye'de kademeli olarak başlayan üretimin mayıs ayında bantları  daha hızlı döndürmesi bekleniyor.

KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, Türkiye'nin 700 bin adetlik pazar tahminini koruduğunu  söyledi. Ölekli, "Sektörde son iki yıldır biriken talebin temmuz gibi  satışa dönmesi ve pazarın yükselmesi bekleniyor. Düşen faizlerin yanı  sıra virüsün tedirginliği özel otomobile talebi artıracak. İnsanlar  hijyen nedeniyle toplu taşıma kullanmak yerine kendilerine ait bir  otomobil satın almak istiyor. Bu ilginin sektörde bir süre sonra  satışlarda kendisini hissettireceğine dair güçlü bir kanı var" dedi.

Dijital kanallar büyüyor

Salgının çalışma şekillerini de değiştirdiğini söyleyen Ölekli, "Otomotiv sanayii yetişmiş iş gücünün öneminin farkında. Koşullarda  yaşanacak değişime hızla ayak uydurabilmek için istihdamı korumaktan  yana. Bu konuda hükümetin kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere  değişik teşvikleri dikkate alınıyor. Sektör, satış ve pazarlama  ayağında dijital kanallara yönelimini en üst boyuta çıkardı.
Çalışanların evden çalışmaları da sürece eklendi. Bazı şirketler  müşteri temsilcileri ile müşteri arasında online bağlantı linkleri  kurularak, internet siteleri üzerinden yeni sanal showroomlar  oluşturdu. Görünen o ki önümüzdeki yıllarda otomobil almak için bayiye  gitmeye gerek kalmayacak. Pazarlık süreci dahil pek çok şey internet  üzerinden yapılabilecek" diye konuştu.

Elektrikli araca geçiş uzayabilir

Salgın sürecinde otomotivde lojistiğin öneminin ortaya çıktığını  belirten Ölekli, "Avrupalı otomotiv üreticilerinin, lojistik  alanındaki sıkıntıları görerek daha çok Türkiye gibi yakın  bölgelerdeki tedarik sanayiine yönelmeleri söz konusu olacak. Her şeye  rağmen otomotiv üretim, dağıtım, servis ayaklarında fiziki varlığını  sürdürecek bir sektör. Yaşanan salgının motor teknolojileri düzeyinde  etkisi olmayacak. Sanayinin elektrikli araç dönemine geçişi  uzayabilir. Çevreci yasal düzenlemeler, hükümet kararlarıyla  ötelenebilir. Ama hükümetlerin vereceği sübvansiyonlardan en büyük pay  alacak olanlardan biri kesinlikle otomotiv olacak" değerlendirmesini  yaptı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.