Karsan'ın merakla beklediği büyük ihale ertelendi

Karsan'ın merakla beklediği büyük ihale ertelendi

ABD Posta Servisi’nin (USPS) açtığı ve Türkiye’den Karsan’ın da finalistler arasında yer aldığı yeni nesil dağıtım aracı ihalesinde karar gelecek yıla ertelendi.

A+A-

ABD Posta Servisi’nin (USPS) açtığı ve Türkiye’den Karsan’ın da finalistler arasında yer aldığı yeni nesil dağıtım aracı ihalesinde karar gelecek yıla ertelendi. Şirket, 189 bin araç siparişini tek firma yerine birkaç firmaya da paylaştırabilir.

ABD Posta Servisi’nin yaşlanmış araç filosunu yenilemek amacıyla 2015 yılında açtığı ihalede bir türlü sona gelinemiyor. Türkiye’den Karsan’ın da nihai test aşamasına kalma hakkı kazandığı ihaleyle ilgili son kararın 2020 yılına ertelendiği bildirilirken, 186 bin adetlik siparişin, birden fazla firma arasında bölüştürülebileceği de iddia ediliyor.

Konuya ilişkin Amerikan haber sitelerinde yer alan son bilgilere göre, USPS, normal şartlarda açıklaması gereken kararını, 2020 yılına erteledi. USPS sözcüsü tarafından bir internet sitesine yapılan açıklamada, şirketin araçların üretimine yönelik kararını 2020’de bildireceği, bununla birlikte tek bir firma yerine birden fazla firmaya görev verilebileceği kaydediliyor. USPS’in, finale kalan dört şirketten, yıl sonuna kadar üretim konusundaki son teklifleri alacağı, bunun üzerinden de pazarlık sürecinin başlayacağı belirtiliyor.

Bununla birlikte şirketin zarar etmeyi sürdürdüğü ve FedEx, Amazon gibi müşterilerinin kendi dağıtım ağlarını kurması nedeniyle “iş kaybetmeye” de devam ettiği de konuşulanlar arasında. Bu yüzden de araçlar için ödenecek paranın nasıl bulanacağının halen belirsizliğini koruduğu iddia ediliyor.

İhtiyacı var

USPS’in elindeki eskimiş dağıtım araçlarının yenilenmesi ve daha çevreci hale getirilmesi amacıyla 2015 yılında başlayan ihale sürecinde beş firma finale kalmış, prototiplerin testlerine başlanmıştı. Söz konusu şirketlerden biri yarıştan çekildiğini açıklarken, aralarında Türkiye’den Karsan’ın da bulunduğu dört şirket kalmıştı. Karsan, ihale için halen USPS’in kullandığı araçların büyük bölümünü üreten Morgan Olson ile ortaklığa gideceğini açıklarken, Hindistan’dan Mahindra, ABD’li elektrikli araç üreticisi Workhorse (VT Hackney ile ortak) ve Oshkosh şirketleriyle yarışıyor.

Yaklaşık 6.3 milyar dolarlık ihalenin gecikmesi nedeniyle USPS’in zorlandığına dikkat çekilen haberlerde, şirketin elinde 140 bin civarında araç bulunduğu, bu araçların ortalama yaşının ise 28 olduğu kaydediliyor. Nitekim geçtiğimiz 5 yılda 120 adet araçta yangın çıkmış, bu da şirketi zora sokmuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.