Karşılıksız çek tutarı yüzde 38 arttı

Karşılıksız çek tutarı yüzde 38 arttı

Bankalara ibraz edilen çek tutarı yılın ilk on ayında 540 milyar TL oldu

A+A-

Bankalara ibraz edilen çek tutarı yılın ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 540 milyar TL oldu. Bu dönemde, ibraz edilen çek adedi ise yüzde 3 azalarak 18,5 milyon oldu. 

Karşılıksız işlemi yapılan çekler

İlk on ayda, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 38 oranında arttı.

Bu dönemde, parasal tutarı 22 milyar TL olan 618 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 3,4 milyar TL tutarındaki 127 bin adet çek, daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, Ekim 2015 ayında, adet olarak yüzde 3,7 ve tutar olarak yüzde 4,2 oldu. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yılın ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artış ile yüzde 3,3 olurken, tutar olarak 0,8 puanlık
artışla yüzde 4,1 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

Ekim 2015 ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller arasında ilk sırada İstanbul yer alırken, bu ilimizi Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli izledi.

Ekim 2015 ayında tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 17,1 ile Bingöl, yüzde 15,3 ile Van, yüzde 12,4 ile Artvin, yüzde 12,2 ile Şanlıurfa ve yüzde 12 ile Bitlis oldu. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Denizli ve Karabük oldu.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.