Kartlı ödemeler 2015'te 526 milyar TL oldu

Kartlı ödemeler 2015'te 526 milyar TL oldu

Kartlı ödemeler 2015'te \%15 büyüyerek 526 milyar TL'ye ulaştı

A+A-

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 2015 yılında toplam kartlı ödemelerin yüzde 15 büyüyerek 526 milyar lira hacme ulaştığını belirterek, 2016 yılının da en az 2015 kadar iyi geçmesini beklediklerini söyledi.

BKM'nin 2015 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Canko, kartlı ödeme sektöründeki büyümenin önceki yıllarda bankacılık sektörünü ve kredi kartlarını ilgilendiren düzenlemelerin de etkisiyle bir miktar yavaşlama sürecine girdiğini, ancak geçen sene itibariyle kendi doğal büyüme sürecine döndüğünü söyledi. Canko buna karşın, düzenlemelerdeki olası gevşeme ihtimallerinin ise büyüme hızlarında ani bir zıplamaya yol açacağını düşünmediğini kaydetti.

Son beş yılda tüketimin kısılması ve cari açığın düşürülmesi için, taksit sayısının sınırlandırılması gibi önlemleri de içeren bir dizi tedbir alınmıştı. Ancak taksit sayısı düzenlemesinde geçen sene bir miktar gevşemeye gidilmişti. Son olarak BDDK geçen hafta kredilerdeki risk ağırlığının düşürülmesini içeren değişikliği açıklamıştı.

Türkiye'de 25 yıldır kart kullanımının önemli bir olgunluk seviyesine de ulaştığına dikkat çeken Canko, "Hem kullanıcı hem kart sayısı belirli bir olgunluğa erişti. Dolayısıyla regülasyonlarında gevşeme ya da asgari ücretteki artışın çok önemli bir dalgalanma yaratmasını beklemiyoruz. Bizim esas gelecekle ilgili büyüme öngörülerimizde belirleyici olan, nüfusun artış hızı ya da gençlerin teknolojiye adaptasyonu eğilimleri gibi unsurlar" diye konuştu.

Canko, kartlardan çekilen nakit para tutarının da 2015'te 501 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade ederek, böylece toplam kartlarla yapılan ödeme ve para çekme tutarının 1 trilyon lirayı geçtiğini kaydetti.

Türkiye 171 milyon toplam kart sayısı ile Avrupa'da birinci

Türkiye'nin geçen sene itibariyle 171 milyon toplam kart sayısı ile Avrupa'da birinciliğe yükseldiğini belirten Canko şunları söyledi:

"Bu sayı toplam kredi kartı ve banka kartı sayısı. Artan genç nüfusun kart kullanım konusundaki isteğine bakıldığında Türkiye'deki büyüme hızının yüksek olması beklenen bir şeydi. Geçen yıllarda bir miktar düzenlemelerin etkisiyle yavaşlasa da, yukarı yönlü gelişimini geçen sene sürdürdü."

Canko geçen yıl toplam kartlı ödemelerin yüzde 11'inin internetten yapıldığını belirterek, 2015'te internetten alışveriş yapılan kredi kartı sayısının 22 milyona ulaştığını söyledi.

Türkiye'de e-ticaret ve dolayısıyla dijital dönüşümün hızlandığını ifade eden Canko, bu dönüşümün mobilde kendisini çok daha hızlı hissettirdiğini kaydederek, internet alışverişlerinde mobilin payının yüzde 43'e ulaştığını belirtti.

Canko ayrıca, kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payının ise son beş yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıktığını kaydetti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.