Katalonya İspanya'dan ayrılmayı seçti

Katalonya İspanya'dan ayrılmayı seçti

Katalonya Özerk Bölgesi’nin, İspanya'dan bağımsızlık referandumunda yüzde 90 evet oyu çıktı

A+A-

Katalonya Özerk Bölgesi’nin liderinin yüzde 50'nin üzerinde evet oyu aldıkları taktirde tek taraflı olarak İspanya'ya karşı bağımsızlığını ilan edeceğini bildirdiği referandumda Katalonyalılar yüzde 90'ı 'bağımsızlık' istedi.

İspanya, Pazar günü Katalonya’daki bağımsızlık referandumu sırasında polisle seçmenler arasında çıkan çatışmada 800'den fazla kişinin yaralandığı bildiriliyor. İspanya polisi 12 polisin de yaralılar arasında olduğunu açıkladı. Olaylar sırasında bazı kişilerin de gözaltına alındığı kaydedildi.

Polisle göstericiler arasında sık sık arbede yaşandı

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, şiddet olayları gölgesinde geçen referandum sonuçlarıyla birlikte bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

İspanyol Hükümeti’nin Madrid temsilcisi Enric Millo, Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont ve ekinine seslenerek, ‘bu saçmalığa son vermezlerse bugün yaşanan her şeyden yalnızca kendilerinin sorumlu olacağını’ söyledi.

Katalonya’da birçok bölgede sandık başına gidenler polis müdahalesiyle karşılaştı. Katalonya Özerk Bölgesi’nin liderinin oy kullanacağı okulun kapısı polis tarafından yıkıldı.

Katalonya’nın Girona kenti yakınlarındaki Saint Julia de Ramis’deki polis merkezi dışında polis ve seçmenler arasında arbede yaşandı.

Katalanlar tartışmalı bağımsızlık referandumu için Pazar günü oy vermeye başlarken, polis en az bir seçim merkezindeki oy pusulalarını ele geçirdiğini bildirdi.
İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter'da polisin Katalonya'daki görevine devam etmesiyle birlikte daha fazla sandığın ele geçirileceğini söyledi.

Bölgesel bir hükümet sözcüsü, seçmenlerin oylarını herhangi bir sandık merkezinde kullanabileceklerini açıkladı. Bunun nedeni, İspanyol makamlarının bazı seçmen merkezlerini mühürleyerek oy pusulalarına el koyması. Bazı ilçelerde ise polisle seçmenler arasındaki çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

Katalonya Hükümet sözcüsü seçmenlere, polisin sandıklara müdahalesine karşı vatandaşlık görevlerini barışçıl bir şekilde yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

İspanya Anayasa Mahkemesi referandumu erteleme kararı verdi. İspanya merkezi hükümeti de oylamayı yasadışı kabul ediyor.

Geniş bir özerk yönetimi bulunan Katalonya İspanya’nın 1.32 trilyon dolarlık ekonomisinin beşte birini oluşturuyor. Bölgede yaklaşık 5 buçuk milyon seçmen bulunuyor.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.